Mluvčí Svobodné syrské armády (FSA), kterou podporuje Turecko, řekl, že oddíly FSA při vstupu do Afrínu nenarazily na odpor. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že ne všichni bojovníci YPG z města odešli, nicméně Turecko má město pod kontrolou. SOHR také informuje, že po vstupu Turků a jejich spojenců v Afrínu začalo rabování obchodů, domů i automobilů.

Hevi Mustafá z kurdské civilní správy Afrínu řekl, že lidé, kteří odešli z města Afrín, se nemají kam uchýlit. "Ti, kdo mají auta, spí v autech, ti, kdo je nemají, pod stromy i s dětmi," řekl. Civilistům, kteří ve městě zůstali, podle něj hrozí násilí ze strany skupin podporovaných Tureckem.

Další kurdský představitel Aldar Chalíl tureckou ofenzivu označil za okupaci, která ohrožuje zbytek severní Sýrie. Kritizoval Turecko za útoky i za to, že v Afrínu vyvěsilo svoje vlajky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle něj usiluje o obnovu osmanského vlivu v Sýrii.

Turecko dnes za jeho postup v Sýrii kritizovala šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. "Mám z toho obavy," řekla a vyzvala Turecko, Rusko a Írán, aby zajistily plnění příměří v dohodnutých zónách.

Turecký vicepremiér Bekir Bozdag dnes řekl, že turečtí vojáci v Afrínu nezůstanou a ponechají oblast "jejím pravým majitelům". Obsazením Afrínu se podle něj zásadním způsobem snížilo ohrožení turecké hranice. Turci prý se zmocnili zbraní, jež za sebou nechali Kurdové a které jim "dodaly USA".

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes požádal o zajištění přístupu k civilistům v Afrínu. Místní lidé podle něj nemají důvěru v turecký Červený půlměsíc.

Turecko ofenzivu v pohraniční oblasti Afrín zahájilo kvůli tomu, aby YPG vytlačilo od své jižní hranice se Sýrií. Dalším cílem turecké armády je oblast Manbídže východně od Afrínu, v níž působí také američtí vojáci.

USA a YPG jsou spojenci v boji proti radikálnímu Islámskému státu (IS). USA podobně jako Francie milicím YPG poskytuje zbraně a výcvik pro boj proti IS. Mluvčí syrských oddílů, v nichž převládají Kurdové, řekl, že kvůli turecké ofenzivě se zastavilo tažení proti IS v Dajr az-Zauru na východě Sýrie.

Kurdové jsou členy kurdsko-arabské koalice zapojené do bojů proti IS. Začátkem března koalice oznámila, že stáhne 1700 svých lidí z východní Sýrie k Afrínu na pomoc proti turecké armádě. Také Pentagon v té době oznámil, že turecká ofenziva proti YPG ovlivňuje boj proti IS a že akce na východě Sýrie jsou zastaveny. Mluvčí koalice Lajla Abdalláhová řekla, že v Dajr az-Zauru lidé z IS stále jsou a že boji v Afrínu se jejich přítomnost prodlouží. Radikálové podle ní už zaútočili na několik míst, jež koalice předtím osvobodila.

Kromě exodu z Afrínu evakuace pokračuje také ve východní Ghútě u Damašku. Podle Ruska, které je spojencem Damašku, dnes odešlo dalších 6000 lidí. Od začátku otevření humanitárního koridoru se z této části Sýrie evakuovalo na 70.000 osob.