Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U policejních zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů . Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda.

Situaci v ukrajinské metropoli monitorují kromě příslušníků policie i pozorovatelé ze zvláštní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V okolí ruského velvyslanectví v Kyjevě zatím panuje klid.

Aktivisté z Pravého sektou, strany Svoboda a dalších ukrajinských nacionalistických uskupení protestují i u ruského konzulátu ve východoukrajinském Charkově. Před budovou demonstranti vyvěsili transparenty s nápisy jako "Rusko = válka" a "Krvavé volby". Situace je podle policie zatím poklidná.

V Oděse na jihu země vstup do ulice, kde se nachází tamní generální konzulát Ruské federace, blokuje policie. Přístup tam mají pouze obyvatelé okolních domů.

Desítky protestujících se sešly také u budovy ruského konzulátu v západoukrajinském Lvově. Aktivisté přišli s transparenty, na nichž jsou hesla "Ani jeden hlas pro okupanty", "Vítejte v pekle" nebo "Krym je Ukrajina". I zde je demonstrace zatím poklidná.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v pátek oznámil, že policie bude do budov ruských konzulátů pouštět jen příslušníky diplomatické mise.

Postup Kyjeva dnes odsoudilo ruské ministerstvo zahraničí i ústřední volební komise. Podle mluvčí ruské diplomacie Mariji Zacharovové je počínání ukrajinských úřadů nezákonné. Volební komise ukrajinské kroky označila za humanitární agresi.