"Letošní zájem je obrovský jak ze strany firem, tak ze strany studentů i absolventů, kteří už pár let někde pracovali a chtějí změnit práci," uvedl Sojka. Firmy hledají nejvíc vysokoškoláků za 23 let konání veletrhu. Studenti si mohou hodně vybírat, což před osmi deseti lety nebylo. Podle průzkumů pro ně není zásadním parametrem plat. "Záleží jim hodně na různých benefitech, pracovním prostředí i kariérním růstu a cestování. Pokud je student aktivní a flexibilní, tak si může vybrat velice dobrou práci," uvedl Sojka.

Firmy hledají odborníky inženýrské nebo počítačové, ale i ekonomy a právníky. "Samozřejmě nejvíc se přetahují o technicky zaměřené studenty všeho druhu, ale hledají i absolventy na pozice, kde není úplně nutná specializace. Potřebují mladého, chápavého člověka, který se chce učit a poznávat nové věci a firmy si ho dotvoří," řekl.

Plocha veletrhu se za posledních pět let zdvojnásobila, letos využili organizátoři i prostory mezi budovami. "Firmy se snaží zaujmout nabídkou práce, ale také předvádějí, co umí. Studenti mohou řídit elektromobil Tesla, projet se v autonomním automobilu, který sám řídí," uvedl Sojka.

Zvyšuje se také počet bavorských firem, které mají pobočku v regionu, nebo nabízejí pozice v Německu. "Jezdí k nám i zprostředkovatelské agentury práce z Bavorska. Mohou tu nabrat maximum kontaktů," řekl Sojka. Studenti si mohou také vybrat brigádu, tréninkové programy a témata bakalářských a diplomových prací.

Všichni návštěvníci dostanou 200stránkového průvodce, kde najdou informace o vystavovatelích a rady. Veletrh začne ve středu v 10:00 a skončí v 16:00. Každých 15 minut bude zdarma jezdit veletržní autobus do kampusu z konečné tramvaje na Borech a zpět.