McCabe se rovněž významným způsobem podílel na prověřování skandálu kolem služební elektronické pošty neúspěšné demokratické kandidátky na prezidenta Hillary Clintonové. Bývalá ministryně zahraničí rozesílala e-maily ze soukromého poštovního účtu, což FBI označil za krajně lehkomyslné, nikoli ovšem trestné.

McCabe prohlásil, že jeho propuštění je součástí "pokračující války Trumpovy vlády proti FBI" a proti pátrání vedenému zvláštním vyšetřovatelem FBI Robertem Muellerem. Jeho tým byl pověřen prověřováním údajných ruských volebních zásahů.

Agentura Reuters s odvoláním na informované anonymní zdroje napsala, že McCabe si vedl podrobné zápisky o všech svých kontaktech s Trumpem. Podobné zápisky má i jeho nadřízený, bývalý šéf FBI James Comey, kterého Trump loni v květnu nečekaně odvolal pro ztrátu důvěry. Na twitteru prezident vyzýval i k odvolání McCabea, kterého obviňoval z politické zaujatosti. McCabe v lednu rezignoval na funkci náměstka ředitele, v FBI ale zůstal.

Trump už dřív popřel, že by jeho volební poradci byli v kontaktu s Rusy nebo že by on sám byl v nějakém spojení s Ruskem. Podle některých amerických komentářů by zneuznaný McCabe mohl Muellerovi své důvěrné zápisky o Trumpovi poskytnout. McCabe dostal výpověď dva dny před svými padesátinami. Kdyby setrval v úřadu do 50. narozenin, měl by nárok na odchod do důchodu s plnou penzí.

Propuštění McCabea bylo doporučeno na základě interního vyšetřování, které dospělo k závěru, že McCabe "neoprávněně vyzrazoval informace médiím".