"Chceme vyhrát nejen volby, ale i naši budoucnost," uvedl podle agentury MTI 54letý premiér, jehož pravicová strana Fidesz bude o další vítězství usilovat v parlamentních volbách 8. dubna. Podle něj to bude dosud největší bitva. Šéf maďarské vlády je přesvědčen, že Maďarsko čelí tlaku zahraničních sil, které mají v zemi své přívržence, a chtějí Maďarsku vnutit imigraci. "Vnější síly a mezinárodní mocnosti nám to všechno chtějí vnutit s pomocí přisluhovačů tady v Maďarsku, a v nadcházejících volbách pro to vidí dobrou příležitost," varoval Orbán.

"Očekávají, že během několika desítek let předáme naši zemi cizincům, kteří nemluví naším jazykem, nerespektují naši kulturu, naše zákony, ani způsob našeho života," řekl Orbán.

Mnoho z více než milionu migrantů z Blízkého východu či Afriky, kteří v roce 2015 přišli do Evropy, prošlo také Maďarskem. Země na migrační vlnu reagovala postavením hraničního plotu a ostrým odmítáním přerozdělování uprchlíků na základě přidělených kvót. "Ti, kteří nezastaví migraci na svých hranicích, budou ztraceni," řekl dnes maďarský premiér. Podle agentury Reuters také řekl, že v odmítání imigrace se k Maďarsku připojily Polsko, Slovensko, Česká republika, Spojené státy, Rakousko a Itálie.

Demonstranti dnes na podporu maďarské vládní strany prošli ulicemi Budapešti během takzvaného pochodu míru. Mnozí nesli transparenty s nápisy jako "Maďarsko proti Evropě" a "Stojíme za tebou, Viktore". Účastníky z maďarského venkova dopravili organizátoři na dnešní demonstraci autobusy i loděmi.

"Dnes, stejně jako několikrát v naší historii, musíme bojovat za naši nezávislost, za náš národ, aby Maďarsko zůstalo maďarskou zemí a nestalo se multikulturním státem," uvedlo v prohlášení Fórum občanského sdružení (COF). To je nevládní organizace blízká Orbánovu kabinetu a demonstraci i pořádalo.

Orbán i dnešních oslav využil ke kritice nevládních organizací. Prohlásil, že maďarské opoziční strany jsou podporovány sítí, kterou tvoří média financovaná zahraničními firmami, domácí oligarchové a nevládní organizace financované mezinárodními spekulanty. Častým cílem útoků Orbána a jeho strany je přitom americký miliardář maďarského původu George Soros.

Účastníci pochodu v centru metropole také vzdali hold hrdinům revoluce z roku 1848. Šéf COF László Csizmadia přitom uvedl, že Maďaři a Poláci bojovali za svobodu bok po boku, než společně v letech 1989 a 1990 zcela odstranili "sovětské kolonizátory". Obě země se podle něj musejí bránit proti "bruselské byrokracii a ultraliberální ideologii".