Putin podle agentury DPA věří v dobrou spolupráci s Merkelovou, které stejně jako celé německé vládě popřál zdraví, prosperitu a úspěch. Kreml dnes také zdůraznil, že Moskva a Berlín musí konstruktivně spolupracovat při řešení aktuálních mezinárodních otázek.

Tusk ve svém blahopřání ocenil "jasně proevropský postoj nové německé vlády". Těší na pokračování dobré spolupráce a setkání s Merkelovou v Bruselu příští týden.

Ještě předtím staronová šéfka německého kabinetu zavítá do Paříže, kde by se v pátek měla setkat s francouzským prezidentem Macronem, který jí dnes také gratuloval. "Jednejme společně, rychleji a intenzivněji, abychom Evropu posunuli dopředu," vyzval na twitteru.

V posílení partnerství v bilaterálních a evropských otázkách věří i polský premiér Mateusz Morawiecki, který Merkelové gratuloval na twitteru. Blahopřání přidal také ukrajinský prezident Petro Porošenko, jenž kancléřku označil za přítelkyni Ukrajiny. Přeje jí úspěch na cestě k dalšímu posílení německé role na mezinárodní scéně. Merkelovou považuje za výjimečnou političku současnosti.