Merkelová v dopolední tajné volbě obdržela 364 ze 688 platných hlasů, a poměrně těsně tak překonala potřebnou většinu 355 hlasů. Strany velké koalice mají ve Spolkovém sněmu 399 křesel, což znamená, že předsedkyně křesťanských demokratů nezískala podporu všech koaličních poslanců. "Proti bylo více hlasů, než jsem čekala," připustila šéfka poslanců SPD Andrea Nahlesová. Právě někteří členové její strany zřejmě Merkelovou nepodpořili.

Po oznámení výsledků se přesto hamburská rodačka dočkala potlesku a několikaminutových gratulací koaličních i opozičních představitelů, mezi nimiž nechyběli ani její největší kritici z protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

"Ano pane předsedo, volbu přijímám," prohlásila Merkelová krátce předtím na dotaz předsedy Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho, jak je v Německu zvykem. Po poledni pak do jeho rukou složila přísahu, když ji předtím v sídle hlavy státu do funkce jmenoval prezident Frank-Walter Steinmeier.

S ním se Merkelová, jejíž volbě přihlížela i její devětaosmdesátiletá matka, setkala ještě odpoledne, kdy Steinmeier do úřadu jmenoval 15 ministrů. Ti pak po 13:30 SEČ ve Spolkovém sněmu složili přísahu, čímž skončilo téměř půlroční hledání vlády.

Merkelová, která je kancléřkou od roku 2005, se dneškem vyrovnala velikánům německé poválečné politiky Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi (oba CDU), kteří po vyhraných volbách také čtyřikrát usedli do čela vlády. Na rozdíl od nich ale Merkelová už potřetí povede velkou koalici, která až do roku 2005 bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou, nyní se ale stala běžnou politickou konstelací.

Po zářijových parlamentních volbách se sice Merkelová pokusila nejprve sestavit dosud nevyzkoušenou koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, rozhovory však v listopadu zkrachovaly. Dlouholeté kancléřce tak nezbylo, než se znovu obrátit na sociální demokraty, kteří byli původně odhodlaní směřovat do opozice. Nakonec ale svůj postoj přehodnotili a pro pokračování velké koalice se ve vnitrostranickém referendu vyslovili dvoutřetinovou většinou.