Jen Liberecký kraj odhaduje náklady na demolice zhruba 175 budov na sto milionů korun, letos má v rozpočtu kolem 20 milionů.

Prostor Ralsko využívala do počátku 90. let minulého století sovětská armáda. Vojákům ovšem sloužil už od poloviny 20. století. Ralsko patří k lokalitám nejvíce zatíženým pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde letecká paliva kontaminovala podzemní vodu i zeminu. "My jsme tam v uplynulých 20 letech investovali půl miliardy korun do odstranění zátěže po sovětské armádě, stále tam probíhá sanační monitoring. Samozřejmě mohou tam být ještě staré zátěže, které chce kraj s pomocí státu odstranit, ale ten areál je ve srovnání s dobou před 20 30 lety v nesrovnatelně lepším stavu," řekl ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO).

Liberecký kraj převzal část prostoru hlavně kolem letiště Hradčany o rozloze 250 kilometrů čtverečních od státu v roce 2007. Je tam ještě 175 objektů, některé jsou v havarijním stavu, jiné už se zřítily. Kraj chce co nejdříve zbourat hlavně ty v blízkosti obydlených oblastí. S demolicemi se začalo předloni, kdy šla k zemi ruina někdejšího kulturního domu sovětské armády. V závěru loňského roku začalo bourání dvou budov bývalého štábu i někdejší ubikace na protější straně silnice. Letos je v plánu zbourání asi deseti objektů podél komunikace, která vede od bývalého kulturního domu a kolem štábu.

Ralsko má velký turistický potenciál. Navzdory působení armády je tam nedotčená příroda s přírodními památlami. Region má i bohatou historii, osídlení tam bylo už v mladší době kamenné. Problémem je ale nedostatečná infrastruktura. Liberecký kraj plánuje výstavbu přístupové komunikace za 300 milionů korun. "Chceme proto, aby v novém programovacím období byly prostory bývalých vojenských újezdů něco jako ITI (Integrované teritoriální investice), aby měly svou vlastní kolonku na revitalizace území, aby se na to daly čerpat dotace," řekl ČTK Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Vláda Andreje Babiše v demisi dnes zahájila návštěvu Libereckého kraje právě v Ralsku. Členové vlády se v Liberci sešli také s krajskými radními a starosty měst a obcí. Před krajským úřadem demonstrovalo asi 15 lidí s transparentem "Estébácká vládo, nejsme tupé stádo". "Jsme tady proto, abychom upozornili pana Babiše na to, že si nemyslíme, že všechny jeho kroky, které činí, jsou v pořádku a že tady jsou lidé, kteří si to uvědomují, a kteří proti tomu něco dělají. řekla ČTK Anna Staníková z iniciativy Společně to dáme, dobrovolníci Liberecký kraj.