Rojíček označil za svou prioritu přípravy na sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 nebo investice do IT infrastruktury a aplikačního vybavení úřadu. "Vážím si důvěry, kterou jsem dostal, a udělám maximum pro to, aby Český statistický úřad nadále zůstal důvěryhodnou a respektovanou institucí. Současně se chci zaměřit na jeho další modernizaci," uvedl Rojíček v tiskové zprávě.

Plánuje se se rovněž soustředit na další snižování zátěže respondentů a zvyšování kvality publikovaných statistických ukazatelů. "V této oblasti už běží projekt scanner dat, tedy využívání administrativních dat z pokladen obchodních řetězců pro účely statistiky spotřebitelských cen. Na konci roku bych rád viděl jeho přerod z pilotní do rutinní fáze," doplnil Rojíček. Podporovat chce také aktivity úřadu v oblasti zvyšování statistické gramotnosti a popularizace dat.

Ritschelová zemřela po těžké nemoci ve věku 53 let začátkem prosince. V čele úřadu byla od září 2010, kdy ve funkci nahradila Jana Fischera. Ten v ní byl však jen formálně, protože se v květnu 2009 stal předsedou úřednické vlády. Úřad tak fakticky řídil jeho místopředseda Jiří Křovák.

Jedenačtyřicetiletý Rojíček je absolventem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. V ČSÚ působil postupně na pozicích experta na sektorové účty, vedoucího oddělení meziodvětvových tabulek a vrchního ředitele sekce makroekonomických statistik. Podle webu ČSÚ je autorem nebo spoluautorem vědeckých a odborných článků. V rámci pedagogické činnosti se podílí na výuce makroekonomické analýzy na Vysoké škole ekonomické a Vysoké škole ekonomie a managementu. Místopředsedou úřadu byl od dubna 2014, v instituci působí od roku 2001.

Ritschelová se během působení na ČSÚ zasadila o modernizaci tvorby statistik, včetně elektronizace sběru dat. Snížila celkovou administrativní zátěž v oblasti statistických zjišťování a zasazovala se o zvyšování statistické gramotnosti široké veřejnosti.

Během vědecké kariéry se Ritschelová věnovala makroekonomickým aspektům v souvislosti s tvorbou a ochranou životního prostředí, environmentální ekonomii a podílela se na rozvoji národního statistického systému v oblasti životního prostředí. Účastnila se i misí OSN, například v Kosovu.