Poslanci a kandidáti Fideszu dostali ze stranické centrály striktní příkaz, aby na sociálních médiích "neumísťovali žádné negativní, urážlivé materiály v souvislosti se Sorosem", uvedl deník s tím, že zmíněná instrukce se dostala redakci do rukou.

Orbán, který vládne od roku 2010, svoji kampaň před parlamentními volbami vypsanými na 8. dubna doposud stavěl výhradně na vyvolávání strachu z migrace. Ústřední postavou této kampaně je přitom právě Soros, kterého Orbán obviňuje, že jeho záměrem je zaplavit Evropu migranty.

Po výrazné porážce kandidáta Fideszu ve volbě starosty ve městě Hódmezövásárhely se ale mezi činiteli věrnými Orbánovi začalo ozývat pochybování o účinnosti této kampaně. "Měli bychom s tímto spíláním Sorosovi, které má úroveň základní školy, přestat," řekl například podle agentury DPA András Bencsik, šéfredaktor týdeníku Demokrata, blízkého vládě.

Volby v Hódmezövásárhelyi jsou považovány za významný test před parlamentními volbami. V těch se 106 ze 199 poslanců volí v jednotlivých volebních obvodech. Mandát v nich vyhraje kandidát, který získá nejvíce hlasů, což znamená, že se žádné případné druhé kolo nekoná. Nedělní vítězství nezávislého kandidáta Pétera Márkiho-Zaye, kterého svorně podpořily opoziční strany bez ohledu na různorodost svého zaměření, je významné právě z tohoto důvodu. Navíc Hódmezövásárhely bylo považováno za město Orbánova muže Jánose Lázára, ministra řídícího úřad vlády.