Britský informační server Sky News napsal, že mrazivé počasí by mohlo způsobit potíže v dopravě a přerušení dodávek elektřiny. Teploty mají klesnout až na minus 15 stupňů Celsia. Na východě Spojeného království má do středy napadnout až 20 centimetrů sněhu. "Jaro se o několik týdnů odkládá," uvedli už v pátek britští meteorologové s tím, že chlad potrvá nejspíš do půlky března.

Jejich francouzští kolegové tvrdí, že teploty v zemi budou o osm až deset stupňů Celsia nižší, než je pro toto roční období obvyklé. Úřady aktivovaly takzvaný "plán pro velkou zimu", v jehož rámci bude k dispozici 3132 míst pro bezdomovce navíc, z toho 1751 v Paříži. Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele, aby se před mrazem chránilo a aby omezilo přesuny. Pokles teplot v uplynulých dnech si ve Francii vyžádal už čtyři mrtvé, z toho tři bezdomovce. Sníh má ve Francii poprvé od roku 2010 napadnout i na Azurovém pobřeží.

Na velmi chladný týden se chystá také Německo, kde mají podle meteorologů noční teploty sestoupit až k minus 20 stupňům Celsia. Už v noci na dnešek byly naměřeny pro letošek rekordní mrazy: vůbec nejníže klesla rtuť teploměrů na hoře Fichtelberg na saské straně Krušných hor, a to na minus 18,3 stupně. Jen o jednu desetinu stupně více naměřili na další meteorologické stanici poblíž českých hranic - na šumavském Grosser Arber (Velkém Javoru). Kromě nízkých teplot může v následujících dnech způsobit problémy i husté sněžení a silný vítr, který hrozí zejména v německých regionech v blízkosti Baltského moře.

S chladným počasím a sněhem se potýká rovněž Itálie, kde už o víkendu mohli obyvatelé regionů na severu země okusit neobvyklý pohled na zasněžené pláže. Silný vítr dnes způsobil pád sloupu na jediném silničním mostě spojujícím Benátky s pevninou, což výrazně zkomplikovalo dopravu. Mrazy mají pokračovat i v dalších dnech, kdy by sníh měl dorazit i do střední Itálie včetně Říma. Úřady v metropoli proto dnes oznámily, že v pondělí zůstanou zavřené školy.

Počasí bude v příštích čtyřech týdnech chladné i v Česku. Nejstudenější bude hned nadcházející týden. Počátkem března se sice mírně oteplí, ale i tak bude chladněji, než je v této části roku obvyklé, vyplynulo měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.