Protokolárních akcí s králem se v neděli nezúčastní ani další katalánští představitelé, včetně předsedy katalánského parlamentu Rogera Torrenta či náměstka katalánské vlády pro telekomunikace a kybernetickou bezpečnost Jordiho Puigneróa. Ten se kvůli přítomnosti krále na rozdíl od barcelonské starostky nezúčastní ani pondělního zahájení veletrhu.

Autonomní oblast Katalánsko nemá od konce loňského října vládu, protože ji kvůli snahám o nezávislost Madrid sesadil. Přímou správu nad Katalánskem má španělská vláda, která se jí hodlá vzdát až poté, co bude vytvořena nová katalánská vláda. Po prosincových volbách se ji ale regionálnímu parlamentu zatím nepodařilo ustavit.

Colauová uvedla, že chová úctu ke královské instituci, nehodlá prý však vzdávat králi pocty. Oficiálního přijetí krále se nezúčastní kvůli zásahu španělské policie proti lidem, kteří se loni 1. října chtěli zúčastnit referenda o nezávislosti. Madrid referendum označil za neústavní.

"K tomu porušování lidských práv a svobod prokázal nulovou empatii. Místo aby zaujal neutrální postoj a snažil se o dialog, jednoznačně se postavil na stranu represí," uvedla třiačtyřicetiletá starostka s odkazem na králův projev z 3. října.

Ve zdůvodnění své neúčasti Colauová také zmínila uvěznění katalánských aktivistů a politiků, kteří jsou kvůli referendu od loňského podzimu ve vazbě a jejichž manželky tento týden starostka přijala na radnici.

Pondělního oficiálního zahájení veletrhu se Colauová za barcelonskou radnici zúčastní. Bude také přítomna, stejně jako král, v neděli večer na slavnostní večeři pro účastníky veletrhu.

Na nedělní večer vyzvaly dvě separatistické organizace, jejichž lídři jsou ve vazbě, k občanským protestům proti králově návštěvě. Protestovat by Katalánci měli bušením do hrnců z oken domů, což je forma protestu hojně používaná v Jižní Americe či právě v Katalánsku. Řidiči, kteří budou ve 21:00 SEČ v autě, mají začít troubit.

Španělský král Felipe VI. zavítá do Barcelony od říjnového referenda poprvé. Naposledy byl v katalánské metropoli loni v srpnu na manifestaci proti terorismu po útocích v Katalánsku, při nichž v Barceloně a Cambrils krátce předtím teroristé zabili 16 lidí. Od svého nástupu do úřadu v červnu 2014 přitom král Felipe VI. navštívil Katalánsko téměř 30krát, což je nejvíce z jeho návštěv autonomních oblastí Španělska.