Hlavní pohnutkou pro svolání římské demonstrace proti rasismu a fašismu byl nedávný útok v městě Macerata, kde extremista postřelil šest cizinců tmavé pleti. Do dnešní protestní akce se zapojilo i několik předních italských politiků včetně premiéra Paola Gentiloniho, expremiéra Mattea Renziho, předsedkyně dolní komory parlamentu Laury Boldriniové či zástupců odborových svazů. Celkem se pochodu podle odhadu pořadatelů zúčastnilo až 100.000 lidí, uvedla agentura APA.

Na hlavním milánském náměstí Piazza Duomo se odpoledne uskutečnil velký mítink šéfa pravicové Ligy severu Mattea Salviniho, který má v koalici tvořené rovněž stranou Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho šanci vyhrát nadcházející parlamentní volby. Salviniho přišlo podpořit na 50.000 lidí, kteří shromáždění pojali i jako protest proti migrantům pod heslem "Italové na prvním místě". Pro pravicovou koalici, kterou kromě uskupení kolem Salviniho a Berlusconiho tvoří i protiimigrační strana Bratři Itálie Giorgie Meloniové, je odpor k přílivu migrantů jedním z hlavních témat.

Od rasisticky motivované střelby v Maceratě se po celé Itálii množí konfrontace mezi protifašistickými aktivisty a krajně pravicovými uskupeními, dnes další z nich zabránila v Miláně policie. Ta použila obušky a slzný plyn, aby rozehnala několik stovek levicových radikálů, kteří se chystali střetnout s příznivci krajně pravicové organizace CasaPound.

Demonstrace se konaly i v Turíně a Palermu, kde byl ohlášen jak protest proti fašismu, tak shromáždění příznivců krajní pravice z formace Forza Nuova (Nová síla). V Římě se kromě toho vydali do ulic rovněž odpůrci povinného očkování a odboráři, kterým se nelíbí reformy na trhu práce.

Volby se v Itálii uskuteční 4. března. Podle posledních předvolebních průzkumů nejspíš zemi po hlasování čeká další pat, protože žádná ze tří hlavních sil asi nezíská dostatečnou podporu pro vytvoření funkční vlády. Největší šance na vítězství má středopravý blok kolem Berlusconiho a Salviniho, nerozhodnutí voliči ale mohou přivést k vítězství i středolevou koalici kolem Demokratické strany (PD) premiéra Paola Gentiloniho či populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), které tradičně sbírá protestní hlasy.