"Pokud by nevlídné počasí bylo příčinnou zaplnění nocleháren, jsme okamžitě připraveni prodloužit provozní dobu nízkoprahových denních center i přes noc a zajistit dalších přibližně 130 míst," uvedl pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek. Kapacity podle něj zatím stačily. Noclehárny v Michli a Vackově byly dosud každou noc zaplněny zhruba z 95 procent. Zbývalo asi 20 volných míst. Rezerva téměř sto míst pak byla na lodi Hermes, která funguje od února 2007.

Armáda spásy přešla na zimní režim v prosinci. "Kapacita je dostatečná. Až se vyčerpá, přejde se okamžitě na nouzový režim. Denní centrum spustí program Volná židle, na které bude možné přečkat noc," uvedla Lydholm. Dodala, že jednotlivé organizace spolupracují a o volných místech se informují.

Také podle oblastního ředitele Naděje pro Prahu Jana Kadlece zatím místa v noclehárnách jsou. Naděje loni každý den pomáhala v průměru 529 lidem bez střechy nad hlavou. Denně ubytovala 186 osob a 19 jich ošetřila v ordinacích.

Terénní pracovníci jsou v ulicích nejen ve dne, ale i v noci. Větší problémy zatím nezaznamenali. "Občas se u klientů vyskytují virózy a nachlazení. Některým jsou ošetřovány bércové vředy a někteří si stěžují na bolesti zubů. Jedná se ale o běžné zdravotní problémy," uvedla zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová.

Lidé bez přístřeší mohou získat také oblečení z pražské sbírky. Největší zájem je podle zástupců magistrátu o zimní bundy, čepice, rukavice, svetry a spodní prádlo. Nedostatek je zimních bot.

Současná vlna velmi chladného počasí si v metropoli zřejmě vyžádala první oběť. V pátek kolem 17:45 vyjížděli záchranáři do Braníka k mrtvému šedesátiletému muži, na jehož smrti se mohly nízké teploty podílet, řekla ČTK mluvčí záchranné služby Jana Poštová. Přesnou příčinu úmrtí určí až pitva. Muž byl nalezen ve stanoveném příštřešku, který měl v lesíku mezi ulicemi Vrbova a Údolní.