Mluvčí ministerstva vnitra Nadžíb Daníš uvedl, že atentátník se v Kábulu odpálil před sídlem afghánské rozvědky NDS, nedaleko ústředí NATO a amerického velvyslanectví. Atentát se stal kolem 08:30 místního času (05:00 SEČ), v době ranní špičky. Podle Daníše je možné, že bilance obětí se ještě zvýší. Oba mrtví jsou členové bezpečnostních složek, dodal Daníš.

Kábul zažil koncem ledna během jednoho týdne tři velké krvavé útoky. Při výbuchu bomby ukryté v sanitce v centru města přitom 27. ledna zahynulo více než 100 lidí a 250 jich bylo zraněno. K atentátu se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Nejméně čtyři členové bezpečnostních složek dnes také zahynuli při dvou jiných pumových útocích v jihoafghánské provincii Hílmand, sdělil agentuře AP mluvčí tamního guvernéra. K oběma atentátům se přihlásil Tálibán.

Násilí v Afghánistánu se stupňuje od loňského srpna, kdy americký prezident Donald Trump oznámil přísnější strategii vůči radikálům. Její součástí je intenzivnější letecké bombardování, na které Tálibán odpovídá pumovými útoky a přepadáváním vojenských stanovišť.