"V tomto procesu neexistuje nějaká automatičnost. Smlouvy hovoří jasně, že je výlučnou kompetencí Evropské rady nominovat kandidáta, pokud zohlední výsledek evropských voleb," připomněl Tusk znění lisabonské smlouvy.

Evropské politické strany chtějí příští rok zopakovat mechanismus použitý poprvé v roce 2014, který tehdy do čela komise vynesl jejího nynějšího předsedu Jeana-Claudea Junckera.

Představa, že mechanismus využívající "vedoucích kandidátů" je nějak více demokratická, je podle Tuska "chybná". Legitimita komise má podle něj dva zdroje - v Radě i europarlamentu - a odříznutí jednoho z nich by znamenalo méně demokratičnosti. Fakt, že možný kandidát do čela komise je také nominován některou evropskou politickou stranou, ale podle Tuska rozhodně není jeho či její diskvalifikací.

Nyní dal europarlament k nevoli mnoha unijních metropolí najevo, že by nový předseda komise měl být vybrán pouze z osob, které do této funkce jako své "vedoucí kandidáty" nominují evropské politické formace.

Postup s vedoucími nominanty dnes odpoledne na summitu hájil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Novinářům řekl, že takový mechanismus by pomohl demokracii v EU. "Parlament by chtěl tuto praxi ještě posílit... Podle nás je to způsob, jak přiblížit evropské instituce občanům, a systém, který posiluje demokracii v EU," prohlásil.

V diskusi o institucionálních otázkách o podobě EU po brexitu dnes šéfové států a vlád podpořili snížení počtu europoslanců na 705 z nynější 751. Podporu naopak nezískal nápad na celoevropské kandidátní listiny či propojení funkce předsedy Evropské rady a Evropské komise někdy v budoucnosti.