Komunistická Severní Korea vysílá dnes do Jižní Koreje osmičlennou vysokou politickou delegaci. Vede ji místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchol, který je pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi.

V minulosti byl tento generál šéfem vojenské rozvědky, již Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan. Při tom zahynulo 46 příslušníků jihokorejského námořnictva. KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti.

Opoziční demonstranti před prezidentským palácem v Soulu požadovali, aby tento severokorejský generál nebyl do země vpuštěn. Severokorejská delegace má do Jižní Koreje přicestovat po silnici. "Kim Jong-čchol je ďábelský válečný zločinec, který napadl Jih a zaslouží si viset," uvedl vůdce opozičních konzervativců Kim Song-te v prohlášení.

Spojené státy a Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Jihokorejská vláda ale dnes oznámila, že návštěvu Kim Jong-čchola schválila, a požádala veřejnost o pochopení.

"Za stávajících složitých okolností jsme se rozhodli zaměřit na dialog se (Severokorejci) s cílem dosáhnout míru na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů, a nezaměřovat se na to, jakou mají (tito severokorejští představitelé) minulost, ani na to, kdo jsou," konstatovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Ministerstvo ale zároveň zdůraznilo, že na názoru Soulu, že za potopení jihokorejské válečné lodi nese vinu KLDR, se nic nezměnilo.

Severokorejskou delegaci přijme i prezident Mun Če-in. Jihokorejský prezident také dnes v prezidentském paláci povečeří s Ivankou Trumpovou. Je ale vysoce nepravděpodobné, že by se Trumpova dcera v Jižní Koreji setkala se severokorejskými činiteli.