Vondrák dnes ČTK řekl, že Vildumetzová byla v jiné situaci než on. "Už před volbou do Poslanecké sněmovny prohlašovala, že nechce tyto dvě věci kumulovat čili v tom byl asi ten zásadní rozdíl," uvedl Vondrák. Hejtman naopak opakovaně uváděl, že by si rád ponechal oba posty. "Má i tu jistou výhodu, že bydlí v Praze, takže pro ni bylo přirozené v té Poslanecké sněmovně zůstat," řekl o Vildumetzové.

I po několika měsících fungování v obou funkcích je Vondrák přesvědčen, že to má spíše pozitivní dopady. Poukázal na to, že s řadou ministrů může některé záležitosti probrat přímo ve Sněmovně. "Je to samozřejmě o volném čase a vypětí, které je samozřejmě vyšší, ale zatím nemám ten pocit, že bych musel takovéto rozhodnutí učinit," řekl hejtman Moravskoslezského kraje.

Olomoucký hejtman a poslanec Okleštěk ČTK řekl, že krok Vildumetzové nemá vliv na jeho rozhodování, jak naloží s oběma funkcemi. "Pro mě je tím rozhodným okamžikem vláda s důvěrou. Uvidím, jak to bude všechno vypadat a poté velice rychle učiním nějaké rozhodnutí," podotkl Okleštěk.

S hromaděním funkcí nesouhlasí předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, v minulosti vyjádřil naději, že si členové ANO se souběhem funkcí časem jednu vyberou. K témuž vyzvalo členy ANO i stranické vedení. Vondrák přesto neočekává, že by se na něj zvýšil tlak, aby se rozhodl pouze pro jednu z funkcí.

"Jsem schopen posoudit sám, kdy to má oprávnění a kdy ne. Jsem připraven, pokud se ukáže, že to bude mít nějaký negativní vliv na to co dělám tady nebo v Poslanecké sněmovně, zůstat v kraji. Zatím to ale takhle necítím," řekl Vondrák.

Souběh funkcí už před Vildumetzovou ukončila například středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která se naopak rozhodla vzdát poslaneckého mandátu.