"Na záběrech jsou vidět dva bojové stroje s vytaženým podvozkem, jakož i vedle manévrující Su-35 a Su-25," poznamenal internetový list Gazeta.ru a připustil, že kvůli špatné kvalitě videa je těžké rozpoznat, jaké konkrétní stroje přiletěly na ruskou základnu. "Podle předběžných údajů do Sýrie dorazily nejnovější stíhačky páté generace Su-57," dodal deník.

Záběry z přistávání ruských stíhaček na základně Hmímím na twitteru zveřejnil podle deníku Kommersant syrský vojenský komentátor; ruské letecké uskupení v Sýrii, které od září 2015 podporuje síly ruského spojence v Damašku Bašára Asada, posílily kromě dvou stíhaček Su-57 také čtyři stíhačky Su-35, čtyři bitevníky Su-25 a letoun dálkové radarové výstrahy A-50U, což je ruská obdoba amerických strojů AWACS.

"Dříve byl letoun A-50U otevřeně stažen ze Sýrie během zmenšení ruského uskupení, ohlášeného v prosinci prezidentem (Vladimirem) Putinem," poznamenal list Vedomosti. Podle něj tyto posily mohou znamenat nejen přání vyzkoušet nejnovější typy letecké techniky v bojových podmínkách, ale i předvést odhodlání Ruska v souvislosti s nynějším tažením vládních sil ve východní Ghútě u Damašku, které budí nevoli USA a arabských sponzorů opozice.

Nejnovější ruská "neviditelná" stíhačka Su-57 podle zpráv v médiích teprve nedávno podnikla první zkušební lety s výzbrojí, koncem minulého měsíce jeden z 11 prototypů Su-57 poprvé letěl s novým, výkonnějším motorem. Letoun však dosud nezavršil program státních zkoušek, ani není jasné, kdy a v jakém počtu bude zařazen do výzbroje. Výrobce sice loni na jaře ohlašoval, že první tucet sériových letounů by mělo letectvo dostat v roce 2018, ale program již několikrát nabral zpoždění. Náměstek ministra obrany Jurij Borisov tento měsíc upřesnil, že zmiňovaný tucet letounů Su-57 převezme ruské letectvo příští rok.

Hlavním zadáním Su-57 je zajistit vzdušnou nadvládu, k čemuž má napomoci obtížná zjistitelnost radary a infračervenými čidly a schopnost dosahovat nadzvukové rychlosti bez přídavného spalování. Stroj se má také vyznačovat mimořádnou obratností, novou avionikou a radarem, umožňujícím útočit na vzdušné i pozemní cíle za jakéhokoli počasí a v jakékoli době. Ke startu i k přistání mu mají stačit poměrně krátké dráhy.

Americký stroj F-22 Raptor, kterému se ruský stroj podobá, poprvé vzlétl v roce 1997 a mezitím se vyrobily skoro dvě stovky těchto strojů. Spojené státy je nedodávají ani svým nejbližším spojencům. Mezitím USA ve spolupráci s dalšími zeměmi vyvinuly a zavedly do výzbroje lehčí doplněk Raptoru, stíhačku F-35.