Příměří by se podle návrhu rezoluce nevztahovalo na operace vedené proti extremistům z Islámského státu a jejich spojencům. Text dokumentu vyjadřuje "rozhořčení nad nepřijatelným rozsahem násilností" a útoků na civilisty v několika syrských regionech, zejména v provincii Idlib a ve východní Ghútě nedaleko Damašku.

Podle názoru západních diplomatů zatím není jasné, zda Rusko bude návrh vetovat nebo zda se hlasování zdrží. Stálý ruský zástupce Vasilij Něbenzja označil návrh na příměří za nerealistický a tvrdil, že ho nelze prosadit. Rusko si podle něj přeje, aby se dnes sešla mimořádně Rada bezpečnosti OSN a o situaci ve východní Ghútě jednala. Západní diplomaté to považují za zdržovací taktiku.

Podle návrhu Švédska a Kuvajtu by příměří mělo vstoupit v platnost 72 hodin po schválení rezoluce. Po dalších 48 hodinách by měly mít konvoje s pomocí zajištěnu volnou cestu k potřebným a OSN a její partnerské organizace by měly zahájit evakuaci.

Syrská armáda podporovaná Ruskem zintenzivnila útoky na východní Ghútu počátkem února. Ofenziva vzbudila ostré mezinárodní protesty a výzvy k zastavení bombardování obydlených oblastí a civilní infrastruktury. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn oznámil, že od počátku útoků zemřelo ve východní Ghútě 346 civilistů a 878 osob bylo zraněno.