Lavrov do Bělehradu přicestoval na dvoudenní návštěvu u příležitosti 180. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Srbskem a Ruskem. Vedle různých akcí v souvislosti s tímto jubileem má na programu setkání se srbskými představiteli. Po dnešním rozhovoru s Vučičem se v pátek sejde i s premiérkou Anou Brnabičovou.

Od navázání diplomatických vztahů Srbska a Ruska "jsme ani jednou nešli proti sobě", prohlásil Vučić podle srbských médií po schůzce s Lavrovem. To je podle něj mezi národy ve světě řídký jev. Hosta rovněž ubezpečil, že Srbsko svou politiku vůči Rusku měnit nebude bez ohledu na případný tlak, že nezavede žádné sankce a nezmění svůj postoj vojenské neutrality.

Lavrov na druhé straně ujišťoval, že Rusko nic nemá proti vstupu Srbska do EU, naopak úsilí Bělehradu v tomto směru vítá. "Rusko a Srbsko jsou partneři, kteří si navzájem nic nevnucují," prohlásil mimo jiné v této souvislosti.

Šéf ruské diplomacie své hostitele rovněž ubezpečil, že Moskva nadále stojí za Srbskem v otázce Kosova. Řekl přitom, že Rusko je připraveno zapojit se do dialogu o normalizaci vztahů mezi Bělehradem a Prištinou, iniciovaném Evropskou unií, pokud budou přizvány Spojené státy a Srbsko bude stát o to, aby se zapojilo i Rusko.

Kosovští Albánci, podporovaní Spojenými státy, vyhlásili v roce 2008 jednostranně nezávislost na Srbsku. Doposud ji uznalo 115 ze 193 členských států OSN. Srbsko ale samostatnost své bývalé oblasti přijmout odmítá a má v tom kromě jiných podporu i Ruska a Číny - dvou stálých členů Rady bezpečnosti OSN.

Pod tlakem Bruselu zahájily Bělehrad a Priština v roce 2011 rozhovory o normalizaci vztahů, které ale po uzavření několika dohod uvázly na mrtvém bodě, protože se obě strany vzájemně obviňují z neplnění dojednaného. Priština nedávno dala najevo, že chce svou pozici posílit zapojením USA do rozhovorů, protože zprostředkovatelská úloha EU jí nepřináší kýžený výsledek - uznání Kosova Srbskem.