Silnici vedoucí do přístavního městečka Takaka zavalilo několik sesuvů půdy a přístav je po souši nepřístupný. Zprůjezdnění silnice potrvá několik dní. Úřady plánují, že asi tisícovku turistů a 5000 místních obyvatel budou zásobovat pomocí lodní dopravy. Lodě, případně vrtulníky či malá letadla, mohou být použity také k evakuaci, napsala dnes agentura AP.

Nový Zéland vyhlásil v úterý kvůli bouři Gita v několika oblastech Jižního ostrova mimořádný stav. Město Christchurch, které se obávalo rozsáhlých povodní, již mimořádný stav odvolalo. "Nejhorší máme za sebou," prohlásila Sarah Stuartová-Blacková z úřadu pro řešení přírodních katastrof.

Letiště se dál potýkají s náporem cestujících poté, co byla řada letů v úterý kvůli bouři zrušena. Na většině území Nového Zélandu ale již dnes převládalo slunečné počasí, napsala agentura AP.

Cyklon Gita se v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. Na některých místech vichr dosahoval rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal značné škody. Podle meteorologů se v této oblasti jedná o jednu z nejhorších bouří za posledních několik desítek let.