Proti dekriminalizaci drog se veřejně postavila hlavně koaliční Slovenská národní strana. Místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a ministr hospodářství Peter Žiga zase za problém označil to, že předloha by se vztahovala nejen na takzvané měkké drogy, jako například marihuanu. Ze stejného důvodu návrh odmítla i nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita, která dlouhodobě prosazuje zmírnění trestů za marihuanu.

Žitňanská novinářům řekla, že upraví návrh na zmírnění postihů za přechovávání malého množství drog. Ministryně připustila možnost, že by se nová předloha vztahovala pouze na marihuanu.

Původní návrh slovenského ministerstva spravedlnosti počítal s tím, že přechovávání nanejvýš například jednoho gramu marihuany, půl gramu heroinu či 0,3 gramu kokainu bylo nově pouze přestupkem, za který by viníkovi hrozila pokuta do 165 eur (4180 Kč). Jen pokuta by hrozila i v případě většího množství drogy, pokud by ale současně nebylo překročeno zákonem stanovené množství účinné látky, u marihuany 0,1 gramu tetrahydrokanabinolu (THC). Až za opakované provinění v průběhu jednoho roku by viníkovi hrozilo trestní stíhání.

Zmiňovaná množství drog, jejichž nepřekročení by na Slovensku bylo přestupkem, jsou nižší než v České republice. Český nejvyšší soud v roce 2014 stanovil, že přestupkem je například u marihuany deset gramů konopné sušiny, která musí zároveň obsahovat více než jeden gram účinné látky THC.

Předloni soudy na pětimilionovém Slovensku za přechovávání drog pro vlastní potřebu odsoudily 395 lidí, většina z nich vyvázla s podmínkou.