Celá skupina Spa&Wellness Nature Resorts, kterou tvoří Lázně Luhačovice a Léčebné lázně Jáchymov, evidovala loni 676.631 pobytových dnů, což bylo o dvě procenta více než předloni. Tržby skupiny loni činily podle předběžných výsledků 1,1 miliardy korun, meziročně o 6,2 procenta více. Tržby Léčebných lázní Jáchymov stouply meziročně o 5,9 procenta na 585,5 milionu korun. "Tržby byly pozitivně ovlivněny pokračujícím zájmem o lázeňské pobyty a konjunkturou hospodářství České republiky," uvedl ředitel. Skupina zaměstnávala loni 1167 lidí.

"Loňský rok hodnotíme jako vynikající jak pro nás, tak pro celý obor, naše lázeňská skupina nerostla významně v počtu pobytových dnů, protože poptávka se soustředí do sezon, ve kterých jsme téměř plní," řekl ČTK Bláha. V budoucím růstu podle něj lázně nelimituje ani tak nedostatek lůžek jako spíš nedostatek personálu. "A pak nás limituje klima a sezonnost, dostat někoho do Lázní Luhačovice v zimních měsících není vůbec jednoduché," uvedl ředitel.

Počet klientů podle Bláhy loni ovlivnilo i to, že přijížděli zejména lidé, kterým pobyty hradily zdravotní pojišťovny a jejichž pobyty jsou delší. "Nezbývá už tolik místa pro samoplátce, kteří chtějí jezdit na víkend, prodloužený víkend nebo týden. Pro ty už málokdy najdeme místo," uvedl Bláha, podle kterého je tím pádem klientů o něco méně. Asi 200.000 pobytových dnů připadlo na klienty pojišťoven, zbytek na samoplátce.

Zájem o lázeňskou léčbu u dospělých i dětí především v hlavní sezóně převyšoval kapacity. "Rostly hlavně léčebné pobyty hrazené zdravotními pojišťovnami u dospělých pacientů. Již tradičně bylo nejvíce pacientů, kteří přijeli za léčbou dýchacích cest. Celkové výsledky byly však ovlivněny nestejnou lůžkovou kapacitou danou prováděnými rekonstrukcemi," uvedl Bláha.

Hlavní část klientů lázní tvoří domácí klientela, loni bylo 90 procent hostů z ČR. Zahraničních klientů proti předchozímu roku mírně ubylo, jezdili zejména lidé z Rakouska a Slovenska, také z Německa, Izraele a Ruska. Slováků loni přijelo do lázní téměř 2000.

Průměrná délka pobytu byla loni okolo 11 nocí. "Je to mírný meziroční nárůst, který je dán především růstem léčebných pobytů hrazených zdravotními pojišťovnami u dospělých," dodal ředitel.