"Podepsal jsem dokument, který žádá generálního prokurátora, aby navrhl zakázat součástky, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit samopal," uvedl Trump. Zmíněným dokumentem vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který z titulu své funkce zastává i úřad generálního prokurátora, aby omezení prodeje připravil.

Dostupnost urychlovačů střelby není v USA dosud nijak omezena, zařízení stojí zhruba sto dolarů (2000 korun) a při jeho nákupu obchodník neprovádí žádné kontroly zájemcovy minulosti v trestních rejstřících. Zařízení z běžně dostupných poloautomatických pušek vytvoří zbraň, ze které lze během minuty vypálit i několik set střel. Střelec totiž nemusí opětovně mačkat spoušť, kterou jen drží zmáčknutou, o střelbu v dávce se tak stará mechanismus díky zpětnému rázu.

Podle agentury Reuters by americký prezident svým nynějším krokem mohl obejít Kongres, kde podobný legislativní návrh zatím neprošel, a to navzdory loňskému masakru v Las Vegas, při kterém útočník zabil 58 lidí. K útoku použil zmíněný urychlovač střelby, což tehdy na toto zařízení přivedlo velkou pozornost veřejnosti.

Snahy zavést přísnější pravidla při prodeji střelných zbraní byly dosud v USA marné, přestože řádění střelců v zemi jen za posledních několik let zaplatily životem desítky lidí. Sám prezident omezení prodeje zbraní dosud nikdy nakloněn nebyl a netajil se podporou Národní asociace držitelů zbraní (NRA), mocné lobbistické organizace, která Trumpa podporovala ve volební kampani.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v úterý zároveň uvedla, že Trump zvažuje zvýšit minimální věkovou hranici pro koupi poloautomatických pušek. Očividně jde o reakci na incident z minulého týdne, kdy devatenáctiletý útočník na floridské střední škole zastřelil 17 lidí.

Bílý dům v pondělí oznámil, že Trump podpoří zpřísnění systému bezpečnostních prověrek pro kupce zbraní.

Přestože nejnovější kroky stále nesplňují požadavky aktivistů bojujících za zpřísnění zákona o držení zbraní, podle agentury Reuters představují jistý posun v postoji prezidenta, který se během své volební kampaně v roce 2016 těšil podpoře zbrojní lobby.

Otázka držení zbraní je v USA mimořádně citlivá, neboť právo držet a nosit zbraň je zakotveno v ústavě. Několik amerických států má navíc zákonné výjimky pro dlouhé střelné zbraně, jako jsou pušky či brokovnice, které mohou legálně vlastnit i děti. Například ve Vermontu či Minnesotě si se souhlasem rodičů mohou pušku koupit i 14letí, poznamenal deník The New York Times.