"Nemůžeme souhlasit s volbami bez mezinárodních pozorovatelů, bez záruk na spravedlivou registraci a bez kontrol hlasování," vysvětlil důvody bojkotu šéf strany Demokratická akce (AD) Henry Ramos Allup. Také strana Vůle lidu (VP), vedená Leopoldem Lópezem, odmítá účast s tím, že nebude hrát falešnou hru prezidenta Madura. Účast z téhož důvodu odmítá i strana Nejdříve spravedlnost (PJ), vedená neúspěšným prezidentským kandidátem z předchozích voleb Henriquem Caprilesem. Pokrokové hnutí Venezuely (MPV) uvedlo, že by se voleb zúčastnilo, pokud by se odehrály až v červnu a byli k nim připuštěni mezinárodní pozorovatelé.

Autoritářský režim prezidenta Madura je opozicí, řadou zemí Latinské Ameriky i USA kritizován, že dlouhododě pronásleduje své politické odpůrce a klade administrativní překážky pro účast opozice ve volbách. Někteří lídři opozice, včetně Caprilese, mají zákaz ucházet se několik let o politické funkce. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti. O manipulaci s výsledky při jedněch z nich loni hovořil i šéf firmy, která hlasování technologicky zajišťovala.

Bojkot prezidentských voleb ale nevidí jako dobré řešení současné politické i ekonomické krize lídr menší opoziční strany Henri Falcón. "Rozhodnutí neúčastnit se voleb jen zmrazí alternativní scénáře a upevní na dalších několik let Madurovu moc," domnívá se Falcón, který stojí v čele strany Progresivní postup (Avanzada Progresista, AP). Podle něj je třeba mobilizovat národ a postavit jednoho kandidáta celé opozice.

Šéfka státní volební komise Tibisay Lucenaová dnes prohlásila, že volby budou vypsány na základě dohody, kterou vláda s opozicí uzavřela při nedávných jednáních v Dominikánské republice, a že bude umožněn svobodný přístup médií i politických stran ke kampani i samotnému hlasování. Opoziční vůdce Julio Borges její slova odmítl s tím, že k žádné dohodě nedošlo a vláda během jednání na požadavky opozice týkající se například mezinárodních pozorovatelů u voleb nepřistoupila.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se tamním obyvatelům nedostává základních potravin a léků. Lidé umírají na běžné infekční nemoci i kvůli nedostatku antibiotik a asi 280.000 venezuelských dětí hrozí podle humanitární organizace Cáritas letos smrt kvůli podvýživě. Značný podíl na současné ekonomické situaci má řízená socialistická politika současné vlády, která se navíc nedokázala vypořádat s propadem cen ropy na světových trzích.

Madurova vláda potlačuje opozici systematicky a dlouhodobě. Poté, co v parlamentních volbách v prosinci 2015 vyhrála opoziční koalice, ustavila loni v létě vláda ústavodárné shromáždění, které část pravomocí parlamentu převzalo.

Druhý muž v hierarchii vládnoucí strany Diosdado Cabello dnes oznámil záměr vypsat zároveň s prezidentskými volbami i parlamentní, což by opozici mohlo připravit o parlamentní většinu. Podle Cabella jsou parlamentní volby v "národním zájmu", neboť opozicí ovládaný sbor nevykazuje žádnou činnost.