První aféra vypukla v lednu kolem buršáckého spolku Germania, jehož členem byl dnes již bývalý čelný dolnorakouský funkcionář FPÖ Udo Landbauer. Zpěvník této organizace obsahoval antisemitské texty, z nichž v jednom například zazněla výzva ke zplynování Židů.

Landbauer se po několika týdnech od vypuknutí aféry pod tlakem vzdal všech politických funkcí.

Buršácké spolky vznikly v 19. století jako liberální studentské organizace, nyní se ale hlásí k německému nacionalismu. Mnozí jejich členové mají blízko k FPÖ nebo jsou přímo ve straně.

V nové aféře jde o vídeňský buršácký spolek Bruna Sudetia, jehož předsedou je Herwig Götschober, tiskový referent v týmu ministra dopravy Norberta Hofera ze Svobodné strany Rakouska, píše týdeník Falter. Texty několika písní zahrnutých do zpěvníku obsahují urážlivá slova vůči Židům, dodal týdeník.

Podle vyjádření Hoferova ministerstva Götschober o tomto zpěvníku nic nevěděl. Exemplář, který má k dispozici, prý nevykazuje žádné podobnosti v obsahu ani v grafice s knihou, o níž časopis informuje.

Götschober má v kabinetu ministra Hofera na starosti oblast sociálních médií. Pokud jde o stranické záležitosti, ve vídeňské organizaci FPÖ se zabývá komunální politikou.