"Je to nejúspěšnější sportovní generace v historii naší školy," řekl v rozhovoru pro ČTK ředitel školy Petr Jindřich. Všichni tři medailisté nebyli úspěšní jen ve sportu, ale dobře jim šlo i učení. "Všichni u nás ukončili docházku s vyznamenáním. Sportovci mají svoji zodpovědnost, musí být včas na tréninku, mají smysl k plnění povinností, což se promítá i do prospěchu," řekl Jindřich.

Sportovní třídy mají na vrchlabské škole tradici od roku 1972. Jsou na druhém stupni, v každém ročníku jedna. Celkem do čtyř sportovních tříd nyní chodí 84 dětí, což je necelá pětina ze všech 490 žáků celé školy.

"Zájem o sportovní třídy je v posledních letech nadprůměrný, zhruba na čtvrtinu zájemců se nedostane. Podmínkou přijetí je úspěšné zvládnutí talentových zkoušek," řekl Jindřich. Ještě před zhruba šesti lety však byla situace jiná, škola sportovní třídy doplňovala i dětmi, pro než sportování nebylo tím hlavním.

Zájem o sportovní třídy se však zvedl právě díky úspěchům bývalých žáků školy. Velkým impulsem byly hry v Soči, odkud Samková přivezla zlato a kromě ní tam ještě závodili i Erbanová s Krčmářem a také běžkyně na lyžích Karolína Grohová, která je letos i v Koreji. Projevily se i velké úspěchy českých biatlonistů. "Pro naše žáky jsou olympionici autentickým příkladem, že úspěchu lze dosáhnout. Zároveň ale vidí, že za tím jsou léta práce a odříkání, že nic není zadarmo," řekl Jindřich.

Samkovou, Erbanovou a Krčmáře by v blízké době mohli následovat další žáci vrchlabské školy. Velkých úspěchů škola například dosáhla na nedávno skončené zimní olympiádě dětí a mládeže. Osm žáků z tohoto klání přivezlo do Vrchlabí 15 medailí, úspěšní byli především v biatlonu a lyžařském orientačním běhu.

Děti ve sportovních třídách mají ve vrchlabské škole pět hodin tělocviku týdně, pak ještě trénují ve svých sportovních oddílech, jezdí na závody. "Na prvním místě je u nás všestrannost a rozvíjení všech dovedností, aby se žák zorientoval a mohl i mezi sporty přecházet. Například Karolína Erbanová se k rychlobruslení dostala přes běžecké lyžování a hokej," uvedl ředitel.

Velkou roli ve sportovní výchově dětí mají učitelé tělocviku, kteří jsou zároveň i sportovními trenéry. "Máme specialisty na lyžování či na hokej, žáci to vidí a jejich píle a respekt se tím umocňuje, včetně jejich výkonů," řekl Jindřich. Škola má vlastní sportovní halu, využívá atletický stadion, zimní stadion a v areálu Vejsplachy její žáci trénují v uměle zasněžovaném běžeckém areálu. Za sjezdovým lyžováním jezdí do vrchlabského areálu Bubákov-Herlíkovice.