Firma Bosch Diesel v pondělí ČTK kolektivní vyjednávání potvrdila. "Prosíme o pochopení, že se k aktuálně probíhajícím jednáním nebudeme vyjadřovat a ani průběh těchto jednání do jejich uzavření dále komentovat," řekl ČTK její mluvčí Mojmír Kolář. Mzdu pracovníků v jihlavském závodě Bosch nezveřejňuje. Průměrná mzda v Bosch Group Česká republika činí 38.700 Kč. V tomto průměru podle vyjádření firmy nejsou započítané platy vrcholných manažerů.

Ve firmě působí tři odborové organizace. "Dohodli jsme jeden z bodů, ten obsahuje převod zaměstnanců ze smluv na dobu určitou do smluv na dobu neurčitou," řekl ČTK po dnešním kole jednání Ladislav Melichar z odborové organizace KOVO I. Podotkl, že tato dohoda se dotkne asi 130 lidí. Shoda podle něj nastala také u zvýšení příplatku za noční směny. Na výši mzdových tarifů se prý názory obou stran stále rozcházejí. Požadavek odborářů Melichar neupřesnil.

Podle Melichara je pro odboráře také důležité dohodnout pokračování sociálního programu, který se týká zvýhodnění pracovníků blížících se důchodovému věku. V podniku funguje od roku 2015, dohoda o něm zatím platí do konce příštího roku.

Kolektivní smlouva pro roky 2017 a 2018 byla ve společnosti Bosch Diesel předloni uzavřena už v červnu. Vedení tehdy odborářům pro následující dva roky slíbilo více než šestiprocentní zvýšení tarifních mezd. Včetně zvýšení příplatků šlo o celkový nárůst o více než desetinu. Nynější kolektivní smlouva bude v platnosti do konce tohoto roku.