V Praze 6 se otázka rekonstrukce polikliniky v poslední době řeší. Části doktorů, kteří mají v objektu pronajaté ordinace, se nelíbí pomalý postup oprav a nedostatečná komunikaci ze strany radnice. Nesouhlasí také s plánem rozšířit polikliniku o léčebnu dlouhodobě nemocných.

Vedení Prahy 6 od počátku uvádí, že zdržení oprav je z velké části dáno památkovou ochranou. Opozice naopak tvrdí, že opravovat se může začít v podstatě hned. Místostarosta Jaromír Vaculík (TOP 09) v minulosti uvedl, že magistrátní památkáři předběžně s projektem celkové rekonstrukce souhlasili. Zatím v objektu loni začala rekonstrukce výtahů.

Podle Prahy 6 opětovné prohlášení budovy kulturní památkou bude znamenat zdržení oprav. "Protože má rozhodnutí ministerstva kultury velmi nejednoznačný výklad, musíme se bohužel opět odvolat, abychom zjistili, co vše je chráněno - zda je to zábradlí, kliky, okna nebo dlaždičky," uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Znamená to podle něj další nejméně půlroční odklad.

V době řízení o prohlášení objektu za kulturní památku má vlastník povinnost chránit soubor před poškozením. "V tomto konkrétním případě byla před zahájením řízení o prohlášení souboru vydána pravomocná stavební povolení na dílčí stavební úpravy, které zásadním způsobem nesnižují památkovou hodnotu souboru. Tato stavební povolení mohou být i během řízení o prohlášení souboru realizována," sdělila ČTK mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Městská část vlastní polikliniku od roku 2008. Spravuje ji společnost SNEO, kterou Praha 6 vlastní. Předloni převzala její správu od soukromé firmy, které vyplatila téměř 40 milionů korun, za což sklidila kritiku od opozičních zastupitelů. Případná dostavba pro umístění LDN by měla stát kolem 100 milionů korun, plán zatím nemá potřebná povolení. Nový objekt by měl být napojen na současnou budovu, zvažuje se i varianta novostavby v sousedství polikliniky.