Podle syrských státních médií turecká armáda zahájila na přijíždějící jednotky palbu.

Turci od 20. ledna zabrali přes 30 vesnic v kurdské pohraniční oblasti označované jako Afrín; většina z nich je v těsné blízkosti turecké hranice. Oblast Afrín je součástí provincie Halab (Aleppo) a je domovem více než 170.000 lidí, z nichž přes 36.000 žije ve městě Afrín.

"Nechceme vystavit nebezpečí své vojáky a bereme ohled na civilisty, takže se může zdát, že postupujeme pomalu. Nikdo ale nesmí zapomenout: nevstoupili jsme tam, abychom zničili a spálili, co uvidíme. Chceme vytvořit bezpečné prostředí, v němž budou moci žít stovky tisíc (Syřanů), kteří teď žijí u nás, protože uprchli před občanskou válkou v Sýrii," vysvětloval dnes Erdogan dosavadní postup turecké armády.

Ankara tvrdí, že chce vytvořit zónu dostatečně bezpečnou na to, aby se mohli syrští uprchlíci začít vracet. Bezpečnostní problém spatřuje Ankara v přítomnosti kurdských milicí YPG, které sever Sýrie obsadily a které jsou přítomny také v Afrínu. Turecko je označuje za spojence tureckých separatistických Kurdů a za teroristy.

Kurdové nedávno požádali syrskou armádu, aby pomohla ochránit severní hranici. V pondělí se objevila informace, že se do Afrínu chystají oddíly spojenců syrské armády, ale Ankara to popřela. Kurdové oznámili, že se jim nepodařilo v tomto směru dohodnout se s Damaškem, a potvrdili pouze, že jim jde jen o to, aby získali pomoc při zabezpečení hranice.

Syrská státní televize dnes odvysílala záběry na zhruba 20 automobilů se spojenci Damašku, jak vjíždějí do Afrínu. Vyzbrojení bojovníci z aut mávali syrskými vlajkami a volali provládní hesla. Syrská agentura SANA oznámila, že provládní jednotky přijely pomoci národu bránit se proti turecké agresi. Milice YPG uvedly, že syrská vláda vyslyšela jejich výzvu a poslala jednotky na pomoc v boji proti turecké ofenzivě.

Erdogan dnes prohlásil, že se nasazení syrských spojenců podařilo odvrátit, a to díky jeho pondělnímu telefonátu s Putinem. "Zastavili jsme to (nasazení syrských jednotek)," řekl prezident před novináři. Erdogan v pondělí telefonicky hovořil také s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, jehož vláda je kromě Ruska dalším spojencem Damašku.

K obsazení Afrínu Erdogan také řekl, že YPG tím přijdou o možnost dohodnout se s Damaškem. Podle některých zpráv nabídly YPG Damašku, že kontrolu nad městem ponechají syrské vládě.