Zbloudění německého běžkaře je podle něj ukázkou nedodržení některých velmi důležitých zásad pohybu v zimním horském terénu. "Muž se oddělil od skupiny a jel sám. Neměl u sebe mobilní telefon. Neznal vůbec lokalitu, ve které se pohyboval," uvedl Mašín.

Skupina přátel vyjela kolem 13:00 ze Smědavy, cílem byl penzion na Jizerce. Muž se za skupinou krátce po odjezdu opozdil. Když do 18:00 do penzionu nedorazil, kontaktovali jeho přátelé horskou službu. "Ihned jsme tedy zorganizovali pátrací akci. Na vrcholech Jizerských hor je nyní tvrdý zledovatělý sníh a běžkař se mohl někde při sjezdu vážně zranit," uvedl náčelník.

Pátrání na trase mezi Smědavou a Jizerkou, kde se měl muž nacházet, bylo neúspěšné. Po nějaké době přišla informace od běžkaře, že pohřešovaný muž se k večeru pohyboval v oblasti mezi Hřebínkem a Ptačími Kupami. Dezorientovaný muž se tak vydal na opačnou stranu a dostal se zhruba 20 kilometrů od Jizerky. Smědava je od této osady vzdálená asi šest kilometrů. "Kolem deváté večer jsme pak dostali informaci o tom, že se pohybuje bez lyží v oblasti Bílé kuchyně," dodal Mašín. Tam podle něj také nakonec hledaného muže nalezli.

Vzhledem ke sněhovým podmínkám v Jizerských horách mohlo jít podle něj o víc než jen zbloudění. "Na tvrdém sněhu mohl běžkař při rychlejší jízdě upadnout a těžce se zranit. Pak by bylo otázkou, zda bychom jej nalezli včas," varoval Mašín.