Generální tajemnice strany Republikánská levice Katalánska (ERC) Roviraová je nyní de facto šéfkou ERC, neboť předseda této separatistické strany Oriol Junqueras už je ve vazbě od začátku listopadu. Podle deníku El Mundo nehrozí Roviraové bezprostřední zatčení, protože soudce na zaplacení kauce stanovil zatím neupřesněnou lhůtu. V předchozích případech, kdy soudce poslal několik katalánských politiků a aktivistů do vazby, byli tito lidé okamžitě zatčeni a po zaplacení kauce propuštěni.

Roviraová dnes před vyšetřujícím soudcem Pablem Llarenou mimo jiné vypověděla, že v den referenda o nezávislosti Katalánska 1. října loňského roku se separatistické strany sešly na mimořádné schůzce hodinu po poledni. Roviraová na ní jako jediná navrhla, aby se hlasování přerušilo kvůli zásahům policie. Ta se na základě soudního příkazu, který iniciovala španělská vláda, snažila lidem v hlasování bránit a zabavovala volební urny. Přerušení referenda ale podle šéfky ERC odmítl tehdejší katalánský premiér Carles Puigdemont, který prý očekával hodně hlasů pro nezávislost.

Jedenačtyřicetiletá Roviraová před soudcem také řekla, že věděla o harmonogramu bývalé katalánské vlády na vytvoření nezávislého Katalánska. Nicméně uvedla, že deklarace o nezávislosti, kterou v říjnu přijal katalánský parlament, byla podle ní jen manifestem a neměla právní účinky.

Po přijetí této deklarace Madrid sesadil katalánskou vládu a rozpustil tamní parlament, v nových volbách v prosinci ale většinu v katalánském parlamentu opět získaly separatistické strany.

Ve vazbě jsou kvůli separatistickým snahám nyní dva katalánští exministři Oriol Junqueras a Joaquim Forn, oba od začátku loňského listopadu, a dva katalánští aktivisté Jordi Sánchez a Jordi Cuixart. Ti jsou za mřížemi od poloviny října.

Obžaloba ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost hrozí zatím asi třem desítkám Katalánců, včetně celé bývalé katalánské vlády a několika členů bývalého vedení katalánského parlamentu.

Před soudcem nejvyššího soudu dnes vypovídala také Marta Pascalová, která je hlavní koordinátorkou Evropské demokratické strany Katalánska (PDeCAT). Členem této strany je také expremiér Puigdemont, který po obvinění ze vzpoury uprchl do Belgie. Pascalová dnes před soudcem mimo jiné uvedla, že byla proti vyhlášení deklarace o nezávislosti a chtěla, aby Puidgemont místo toho vyhlásil předčasné regionální volby. To nakonec udělal Madrid. Pro Pascalovou dnes soudce žádné předběžné opatření nestanovil.