Morawiecki dnes na mnichovské bezpečnostní konferenci hájil kontroverzní polský zákon, který trestá až tříletým vězením připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Jeden z reportérů se zeptal, zda by byl v Polsku podle nového zákona potrestán za vyprávění příběhu o svých rodičích, které udali Gestapu polští sousedé. "Samozřejmě, že nebude trestné a nebude považováno za zločin říkat, že byli polští pachatelé, stejně jako byli židovští pachatelé, jako byli ruští pachatelé, jako byli ukrajinští pachatelé, ne pouze němečtí pachatelé," odpověděl Morawiecki.

Jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu tato slova okamžitě odsoudil. "Výroky polského premiéra tady v Mnichově jsou pobuřující. Máme tu problém s neschopností chápat historii a nedostatkem ohleduplnosti k tragédii našeho lidu," prohlásil. Dodal, že si hodlá s Morawieckim v brzké době promluvit.

Proti slovům polského premiéra se ohradili také další izraelští politici. "Prohlášení polského premiéra je antisemitismem nejstaršího druhu. Pachatelé nejsou oběti. Židovský stát nepřipustí, aby byli vraždění obviňováni ze své vlastní vraždy," napsal na twitteru izraelský zákonodárce Jair Lapid. Vyzval rovněž k odvolání izraelského velvyslance v Polsku.

Polský zákon již dříve vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a vládou ve Varšavě. Netanjahu jej v minulosti přirovnal ke snaze o změnu historie a někteří tamní politici hovořili až o statisících Židů, za jejichž smrt nesou vinu Poláci.