Řecká levicová vláda je podle všeho ochotná s tímto kompromisem souhlasit, i když její nacionalistický koaliční partner je nadále proti. Vládní formace SYRIZA bude proto zřejmě hledat podporu pro dohodu u parlamentní opozice.

Oficiálně se v OSN a na mezinárodním scéně prozatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Urovnání sporu je pro Skopje zásadní, blokuje totiž jeho snahu připojit zemi k Severoatlantické alianci a Evropské unii.

Makedonská vláda již dříve přejmenovala mezinárodní letiště ve Skopje i hlavní makedonskou dálnici. Nesly totiž jméno slavného vladaře Alexandra Velikého (Makedonského), což vyvolalo v Řecku vlnu nevole. Letiště se nyní nově jmenuje Mezinárodní letiště Skopje, dálnice pak Přátelství.

Podle Zaeva ale obě strany dosud například nevyřešily, jak by se měl jmenovat makedonský jazyk. Zde by mohlo přijít v úvahu řešení opět s přívlastkem, například "slovansko-makedonský".

Neshody mezi Řeckem a Makedonií propukly poté, co Skopje v roce 1991 při rozpadu Jugoslávie vyhlásila nezávislost pod názvem Makedonská republika. Řecko jako členský stát EU a dalších mezinárodních organizací to označilo za zásah do svého kulturně-historického dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Skopje a Atény se intenzivně snaží najít kompromisní řešení sporu na jednáních ve Vídni.