Příjmy a výdaje letošního rozpočtu mají být přibližně 1,95 miliardy korun. Meziročně město, které má téměř 70.000 obyvatel, očekává růst daňových příjmů zhruba o 170 milionů korun. Kromě vlastních příjmů chce využít na investice i kolem 150 milionů korun z úvěru, který pomůže překlenout období mezi uskutečněním prací a proplacením dotací a umožní zahájení dalších investic.

Opoziční zastupitel za ODS Dan Jiránek rozpočet označil za předvolební a uvedl, že město se snaží dohnat tři roky zanedbávané investice. Podle dalšího zastupitele za ODS Miroslava Bernáška rozpočet spíš odpovídá volebnímu programu než reálnému plnění služeb a servisu městu. V minulých letech se podle něj zanedbávaly opravy silnic a chodníků, úklid města nebo rozvoj škol a školek. "Je hodně populistické, že ve volebním roce se natáhne rozpočet o 200 milionů, které se našetřily v minulých letech," prohlásil Bernášek. Obavu má navíc z toho, že zůstane u planých slibů.

Podle primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) se vedení radnice v minulých letech rozhodně neflákalo. Novinářům řekl, že město bylo v době jeho nástupu do funkce v nepořádku a nebyl zpracován jediný projekt, vše se dělalo jen z dotací. Současné vedení podle něj muselo projekty připravit, získat pro ně stavební povolení a soutěžit rámcové smlouvy. Teprve nyní se rozvoj města začíná blížit jeho představám. "Tento rozpočet je nejlepší, jaký kdy město Kladno mělo," míní.

Podle Jiránka by současná koalice Volby pro Kladno, KSČM a ANO měla například více investovat do bydlení pro seniory nebo dát více peněz do kultury. "Spousta akcí se začne, ale platit účet za ně bude až příští zastupitelstvo," upozornil. Volf namítl, že město dělá pro seniory dost. Poukázal na to, že když senior potřebuje byt, dostane ho, Kladno má domy s pečovatelskou službou a rozšiřuje i domov důchodců.

Město dá letos peníze například na další budování podzemních kontejnerů, opravy silnic, chodníků a parkovišť a na investice do škol a školek, které přesáhnou 100 milionů Kč. Pracovat by se mělo i na úpravách pěší zóny a autobusovém terminálu. Celková výše těchto dvou investic přesáhne zřejmě 200 milionů korun, letos ale práce vyjdou předběžně na 35 milionů Kč.

Kladno v posledních letech snižovalo zadlužení. Od roku 2014 kleslo z více než 600 milionů korun zhruba o 200 milionů korun, loni v listopadu zastupitelé schválili přijetí nového úvěru. Kladno z něj může čerpat až 450 milionů korun. Letos by to mělo být kolem 150 milionů korun, o dalších sumách se rozhodne v letech 2019 a 2020. Úvěr také umožňuje naopak i flexibilní splácení včetně mimořádných splátek.