Isea musí Španělsko opustit do 72 hodin, stejnou lhůtu dostal ve čtvrtek španělský velvyslanec ve Venezuele Jesús Silva Fernández. I jeho jihoamerická země označila výrazem persona non grata (nežádoucí osoba). Silva byl podle Caracasu vypovězen kvůli "neustálým agresím a opakovanému vměšování do vnitřních záležitostí".

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis už ve čtvrtek slova o vměšování odmítl a prohlásil, že se Madrid jen snaží přispět ke zprostředkování rozhovorů mezi venezuelskou vládou a opozicí.

Vztahy mezi Venezuelou a Španělskem jsou dlouhodobě napjaté. Madrid totiž patří k hlasitým kritikům autoritářských kroků venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, jehož socialistická vláda přivedla zemi do hluboké ekonomické krize a protiústavními kroky vyřadila ze hry demokraticky zvolený parlament ovládaný opozicí.

EU v pondělí zakázala vstup na své území sedmi venezuelským činitelům, kterým zároveň zmrazila majetek kvůli nerespektování demokratických principů, vlády práva a porušování lidských práv. Sankce vůči autoritářské venezuelské vládě přijaly už loni také Spojené státy.