Filip dnes zopakoval, že KSČM připouští nanejvýš toleranci kabinetu. "Do té vlády nevstupujeme, protože máme výrazně jiný pohled na zahraniční politiku," uvedl. Problém pro komunisty nepředstavuje to, že byl premiér Andrej Babiš (ANO) vydán k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. "My stojíme za principem presumpce neviny," uvedl Filip. KSČM tak na Babiše pohlíží jako na nevinného, dokud nebude případně odsouzen.

Vyjednávači ANO a KSČM se podle Filipa posunuli v pohledu na surovinovou politiku. "Zařadili jsme do toho velmi výrazně otázku ochrany vodních zdrojů a nakládání s vodou," uvedl. Shoda se blíží v otázce výstavby sociálních bytů, dál budou jednání pokračovat i v případě revize církevních restitucí, dodal.

Brabec novinářům řekl, že expertní týmy s KSČM, SPD a ČSSD vznikly, protože o ně byl zájem i z druhé strany. Programové otázky budou dál diskutovat. "A chtěli bychom mít základní názor, zda průniky, případně další body, jsme schopni dále prosazovat," uvedl. S ostatními stranami podle Brabce nejedná ANO v pořadí podle toho, jak preferuje spolupráci, ale podle toho, jak se podařilo najít v kalendáři čas.

ANO zahájilo druhé kolo rozhovorů o vládě s ostatními sněmovními stranami minulý týden, protože jeho jednobarevná menšinová vláda neuspěla u poslanců se žádostí o důvěru. Dosud zástupci ANO jednali s ČSSD a SPD, ve středu se setkají ještě s ODS a KDU-ČSL. Nejpozději do konce příštího týdne chce ANO aktuální kolo jednání uzavřít a poté se rozhodnout o dalším postupu, uvedl Brabec.

Sociální demokraté minulý týden předložili ANO své programové požadavky pro případnou vládní spolupráci. Patří mezi ně proevropské směřování země, plnění závazků v NATO nebo podpora mladých rodin a seniorů. Sociální demokraté také odmítají, aby ve vládě byla trestně stíhaná osoba. Vzhledem ke stíhání předsedy ANO Andreje Babiše kvůli dotacím pro farmu Čapí hnízdo také nechtějí, aby ANO kontrolovalo ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti. Vedení ANO v pondělí potvrdilo, že jeho jediným kandidátem na premiéra zůstává navzdory stíhání Babiš.

Hnutí SPD na schůzce s ANO jednalo o programových prioritách obou uskupení. SPD požaduje například hmotnou odpovědnost politiků, přijetí zákona o referendu včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU nebo nulovou toleranci nezákonné migraci.