Gui Minhai byl jedním z pěti hongkongských nakladatelů a knihkupců, kteří zmizeli na přelomu let 2015 a 2016 a později se všichni objevili ve vazbě v pevninské Číně.

Jejich případy vyvolaly v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Gui Minhai byl od roku 2015, kdy zmizel během své dovolené v Thajsku, zadržován čínskými úřady. V říjnu byl propuštěn a žil - podle dcery stále pod policejním dohledem - v čínském městě Ning-po. Vydavatelova dcera Angela švédskému rozhlasu řekla, že v sobotu se vlakem vydal na švédskou ambasádu do Pekingu, kde měl absolvovat lékařské vyšetření poté, co mu byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza.

Guiův blízký přítel ale hongkongskému listu South China Morning Post řekl, že nakladatel podle všeho již dříve zažádal o nový švédský pas a na švédské velvyslanectví mohl jet z tohoto důvodu.

Guiova dcera uvedla, že do vlaku, kterým otec cestoval z východočínského Ning-po, nastoupila po asi pěti hodinách jízdy desítka policistů v civilu, kteří ho odvedli neznámo kam. Podle listu The New York Times Gui Minhaie doprovázeli na cestě dva švédští diplomaté z konzulátu v Šanghaji.

"Řekli jen, že jsou od policie, popadli ho a odvedli," prohlásila Guiova dcera. "Je naprosto jasné, že byl opět unesen a je zadržován na tajném místě," dodala, přičemž vyjádřila o otce obavy kvůli jeho zdravotnímu stavu.

Gui Minhai vedl nakladatelství Mighty Current, které vydávalo knihy s bulvárním obsahem o vedoucích představitelích čínské komunistické strany. S nakladatelstvím a s ním spojeným knihkupectvím Causeway Bay Books spolupracovali i další čtyři lidé, kteří skončili v letech 2015 a 2016 v čínské vazbě. Knihy prodávané v knihkupectví si často kupovali návštěvníci z pevninské Číny, kde jsou podobné tituly zakázané.