"Z klání 2500 sportovců z celého světa přivezla naše 23členná výprava ještě stříbro z badmintonu, které vybojoval Jiří Louda, a také tenisti, stolní tenisti a plavkyně postoupili ze základních kol a zúčastnili se vyřazovacích soubojů," řekl Košik.

Fotbalisté porazili týmy irské univerzity, pařížské Sorbony, madridské technické školy a v semifinále vyřadili favorita Americkou univerzitu v Káhiře. Ve finále pak "Western Stars", jak začali týmu přezdívat soupeři, překonali 2:0 španělský tým Universidad Pontificia Comillas. "O naše kluky byl velký zájem ze strany sportovních ředitelů univerzitních sportovních programů a koučů," řekl Luboš Charvát z vedení výpravy.

"Pro nás je to možná vrchol kariéry, můžeme se pyšnit titulem World Champion," uvedl kapitán akademických fotbalových šampiónů Jakub Blažek. Na některé zápasy přišlo až 1000 diváků. Podle Košika chce tým vítězství potvrdit v dalším ročníku v Madridu.

"Důležité bylo vyhrát první zápas, což se povedlo 3:0. Poté už měly naše výkony stoupající tendenci," uvedl záložník Daniel Sýs, který hraje divizi za plzeňské SK Senco Doubravka. Spoluhráči hrají stejnou soutěž nebo třetí ligu v Domažlicích, Tachově a Mariánských Lázních i v Německu. "Většina našich hráčů, kteří jsou amatéři, prošla plzeňskou Viktorkou," řekl Jaromír Votík, vedoucí katedry tělesné a sportovní výchovy Fakulty pedagogické ZČU; právě z této fakulty jelo do Barcelony nejvíce sportovců. Hráče s profesionálním smlouvami kluby na takovéto akce neuvolňují.

Studenti ze zahraničních škol se podle Votíka ptali, jak by se mohli do týmu dostat a na podmínky studia v Plzni. Podle Václava Salcmana z katedry už nyní takové úspěchy pomáhají výměnám studentů i pedagogů se zahraničními univerzitami. "Práce na projektech je mnohem jednodušší, když je známost univerzity vyšší," dodal.