"V tuto chvíli mohu jen potvrdit, že jakékoliv personální změny nejsou zatím na pořadu dne," uvedl Vobořil. Dodal, že se nyní nejedná ani o zrušení dotací na prevenci a léčbu závislostí.

Podle informací ČTK by odbor protidrogové politiky měl spadat pod ministerstvo zdravotnictví od dubna. Zatím není jasné, jakou by měl mít podobu a zda by v jeho čele dál zůstal protidrogový koordinátor Vobořil. Další kolo jednání o budoucnosti odboru se konalo dnes odpoledne na úřadu vlády. Vobořil uvedl, že se snaží prosazovat řešení, které nenaruší dosavadní fungování, možnost koordinovat jednotlivá opatření, ani dosažené pozitivní výsledky. O chystané změně psal o víkendu deník Mladá fronta Dnes.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš minulý týden premiéra Babiše v dopise vyzval k tomu, aby jeho vláda bez důvěry radikální změny nepodnikala a protidrogový odbor neomezovala. "Pirátská strana prosazuje progresivní změny v protidrogové politice na základě moderních a ve světě fungujících přístupů - Harm Reduction (zmírnění škod). Dosavadní fungování ministerstva zdravotnictví nám v tomto smyslu neposkytuje záruku," uvedl Bartoš. Jako příklad uvedl potíže při předepisování léčebného konopí a jeho nedostupnost.

Odbor protidrogové politiky prosazuje vyvážený přístup, který zahrnuje represi, prevenci a léčbu. Pod Vobořilovým vedením se větší důraz začal klást nejen na řešení problémů s nelegálními drogami, ale i s těmi legálními a s hazardem. Vobořil dlouhodobě poukazuje na nadměrné pití alkoholu v Česku, kritizuje hlavně snadný přístup dětí k alkoholickým nápojům. Postavil se před časem proti návrhu na snížení DPH u piva, s nímž přišel Babiš. Už před podzimními sněmovními volbami Vobořil řekl, že pokud zůstane ve funkci, bude prosazovat zvýšení daní na alkohol.

Podle Pirátů by se přesunem pod ministerstvo zdravotnictví omezily kompetence odboru. Nebylo by také jisté, zda by se dál na terénní služby a prevenci neziskovým organizacím poskytovaly dotace. "To v tomto případě znamená, že už tak téměř nedostatečná finanční podpora zmíněných služeb může vést k omezení dostupnosti zdravotnického materiálu a péče pro uživatele, a tedy i například k šíření infekčních onemocnění," uvedl Bartoš.

Česko si před dvěma lety vysloužilo za svůj vyvážený přístup, který dává do rovnováhy léčbu, represi a postihy, uznání na shromáždění OSN o globální protidrogové politice. ČR patří k zemím s nejnižším počtem úmrtí na předávkování na milion obyvatel, má jich méně než deset. Má i velmi nízký počet závislých, kteří se nakazili virem HIV či žloutenkou C. Na milion obyvatel jich připadá méně než pět.

ktk rot