I celosvětově se počet pracovních míst zvýšil, ale protože se na pracovní trh dostává mnoho mladých lidí, počet nezaměstnaných mírně vzrostl. Bylo jich zhruba 192 milionů, což je asi 5,6 procenta. Zhruba 1,4 miliardy lidí pracuje v prekérních podmínkách, v rozvojových zemích jsou jich téměř tři čtvrtiny, uvádí s odkazem na zprávu agentura DPA.

MOP řadí evropské země do zeměpisných kategorií a nerozlišuje mezi členskými a nečlenskými státy Evropské unie. Kategorie "severní, západní a jižní Evropa" zahrnuje 30 evropských zemí. Česká republika v ní vedena není, protože pro MOP spadá do kategorie "východní Evropa".

V rámci Evropy počítá tato organizace OSN letos s procentuálně největším oživením pracovních trhů ve Španělsku a v Řecku. Tamní míra nezaměstnanosti by se měla snížit asi o dva procentní body na 15,4 procenta ve Španělsku a 19,5 procenta v Řecku.

MOP kritizuje evropský trend, kdy lidé s vyšším vzděláním v rostoucí míře pracují v zaměstnáních, kde dostačuje nižší kvalifikace. Čím dál častěji je to i případ vysokoškoláků, kteří obsazují středoškolské pozice.

vjn mka