Loni v listopadu armáda zbavila moci po téměř čtyřiceti letech v úřadu prezidenta Roberta Mugabeho. Po nekrvavém převratu se novou hlavou státu vzápětí stal jeho bývalý spojenec a pozdější rival Emmerson Mnangagwa.

"Probíhající politická transformace v Zimbabwe vzbuzuje u veškerého tamního obyvatelstva velká očekávání. Může otevřít cestu k úplnému návratu k právnímu státu, s ústavním rámcem a civilní vládou," upozornili dnes ministři zahraničí EU.

Unie je podle nich připravena ke spolupráci s novými orgány, ale i s politickými aktéry napříč zimbabwským politickým spektrem a také s tamní občanskou společností. Ministři připomněli význam lidských práv a zásad demokracie a právního státu.

Ministři zahraničí EU také zdůraznili, že blok je připraven podpořit plánování i realizaci potřebných strukturálních změn v zemi a dobrou správu věcí veřejných.

Evropa také hodlá podpořit co nejrychlejší obnovu konstruktivní spolupráce Zimbabwe s mezinárodními finančními institucemi "na základě jasného a časově vymezeného programu hospodářských a politických reforem".