"Je evidentní, že s Jeruzalémem je problém. A to bych řekla, že je velmi diplomatický eufemismus," poznamenala Mogheriniová při příchodu na jednání. Americký prezident Donald Trump loni v prosinci Jeruzalém uznal za hlavní město Izraele a oznámil stěhování ambasády USA z Tel Avivu. Následné zhoršení vztahů s prakticky celým arabským světem ohrozilo už roky se vlekoucí mírový proces na Blízkém východě.

Právě o jeho "restartu" dnes chtějí ministři zahraničí EU hovořit nejprve mezi sebou a pak u oběda také s Abbásem. "Budeme diskutovat o tom, jak může EU posílit svou práci na podpoře řešení (existence) dvou států," řekla při příchodu novinářům Mogheriniová.

Belgický ministr zahraničí Didier Reynders připomněl, že zájem EU na takové podobě řešení už při své návštěvě v prosinci slyšel v Bruselu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podobný vzkaz jako jemu prý nyní EU předá i Abbásovi.

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius zdůraznil, že do řešení problémů na Blízkém východě musí být zapojeny i USA. "Víme, že situace je jiná než dříve, ale Spojené státy musí zůstat na palubě a doufám, že tomu tak bude i v budoucnosti," podotkl.

Mogheriniová ocenila, že se nedávno sešli zástupci takzvaného kvartetu, tedy EU, USA, Ruska a OSN, aby o dění okolo Izraele a Palestiny diskutovali. Unie podle ní také hovoří se zeměmi jako je Saúdská Arábie, Egypt a Jordánsko a také s Ligou arabských států (LAS). Připravováno nyní podle ní je pozvání zástupců právě LAS na únorové jednání ministrů zahraničí EU.

Dalším tématem dnešní ministerské schůzky je vývoj v Libyi, nejen z hlediska migrace, ale především v souvislosti se snahou světového společenství najít cestu k ukončení tamní krizové situace.