Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že ministr Rex Tillerson mluvil v sobotu po telefonu se svými protějšky z Turecka a Ruska a vyjádřil obavy ze situace. Ministerstvo podle prohlášení podporuje oprávněné obavy Turecka o bezpečnost, vyzývá však Turecko, aby zachovalo zdrženlivost a zajistilo, že jeho vojenské operace budou omezeného rozsahu a trvání a Turecko udělá vše, aby zabránilo civilním obětem na životech.

Nauertová dodala, že Washington také chce, aby všechny strany zůstaly zaměřené na hlavní cíl, a to vítězství nad Islámským státem (IS).

Spojené státy podporují syrské kurdské milice, které Turecko považuje za teroristy. To znepřátelilo oba členy NATO. Milice jsou hlavním spojencem USA v boji proti IS v Sýrii.

Jak dnes uvedl americký ministr obrany Jim Mattis, Turecko Spojeným státům předem oznámilo, že vojenskou operaci zahajuje. Washington je podle něj s Ankarou i nadále v kontaktu. "Turecko bylo otevřené," řekl Mattis novinářům během cesty do Asie. "Varovali nás předtím, než vzlétla letadla, že to udělají," dodal. Jaká byla americká reakce na toto oznámení, již ale neupřesnil.

Jak ministr dodal, turecká operace v současné chvíli neohrožuje žádné příslušníky amerických jednotek, kteří se v oblasti pohybují. Na dotaz, zda má ohledně současné situace obavy, Mattis odpověděl: "Jsme ve střehu. Zabývají se tím naši nejvyšší představitelé."

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian na twitteru oznámil, že Rada bezpečnosti OSN bude jednat o Sýrii v pondělí. Dodal, že Francie požaduje okamžitý přístup humanitární pomoci do oblasti, napsala agentura Reuters.

tes irl šeb