"Do večera připadne asi 25 až 40 centimetrů nového sněhu, při bouři až 50 centimetrů. K tomu nulová viditelnost a po poledni bude ve výšce nad 1800 metrů řádit sněhová bouře," popsala dnešní výhled pro Salcbursko rakouská lavinová služba. Podle jejího odhadu se proto mohou samovolně utrhnout středně velké i velké laviny. V západorakouských Alpách platí až na výjimky lavinový stupeň číslo čtyři, tedy vysoké nebezpečí.

Asi 50 metrů široká a 250 metrů dlouhá lavina se utrhla ve středisku Lech ve Vorarlbersku, kde zasypala jednoho lyžaře a jednoho snowboardistu. Pád laviny ale viděli další lidé na svahu a rychle přivolali záchranáře. Oba muže se podařilo vyprostit, neutrpěli žádná zranění. Dvě laviny spadly také v bavorských Alpách, jedna z nich na hoře Geigelstein, druhá na hoře Brünnstein. Obě místa propátrávají záchranáři, zatím ale nemají informace o tom, že by masy sněhu někoho zavalily.

V Tyrolsku a Vorarlbersku je dnes podle rakouského autoklubu ÖAMTC uzavřeno asi třicet silničních úseků, například silnice B 186 mezi Längenfeldem a Söldenem nebo B 180 poblíž Reschenského průsmyku. "Nyní je nanejvýš vhodné, aby s sebou řidiči při jízdách v západním Rakousku měli sněhové řetězy," uvedl autoklub.

Zcela nedosažitelné je středisko Sankt Anton am Arlberg, protože uzavřena byla příjezdová silnice B 197 a zastavila se i železniční doprava mezi městy Landeck a Bludenz. Stejně je na tom švýcarský Zermatt, kde se kvůli nebezpečí lavin zastavila železniční doprava a silnici zablokoval sníh. Jediná možnost, jak středisko opustit, je letecká doprava. Mezi Zermattem a šest kilometrů vzdáleným střediskem Täsch pendluje ode dneška helikoptéra, uvedla agentura DPA.

Zermatt byl kvůli sněhu po zemi nedosažitelný už začátkem ledna, tehdy tam muselo kolem 13.000 turistů na obnovení provozu čekat několik dní.