Pence Sísímu v sobotu sdělil, že Spojené státy "hodlají respektovat status quo v otázce svatyň v Jeruzalémě" a že o hranicích a dalších záležitostech budou jednat zainteresované strany. Zdůraznil, že USA chtějí restartovat izraelsko-palestinské mírové rozhovory, což bude jeho poselství právě i při návštěvě Izraele.

Při své dnešní návštěvě Jordánska toto stanovisko v rozhovoru s jordánským králem Abdalláhem II. v zásadě zopakoval. Král naopak rozhodnutí Trumpa o Jeruzalémě odsoudil s tím, že povede k radikalizaci a mezináboženskému napětí. Jediným řešením konfliktu je podle krále vytvoření dvou států. "Jeruzalém je podle nás stejně důležitý pro muslimy, křesťany i židy. Je klíčový pro mír v regionu a může pomoci muslimům bojovat proti některým hlavním zdrojům radikalizace," řekl jordánský král.

Před americkou ambasádou v Jordánsku dnes protestovalo proti americké politice na Blízkém východě několik desítek Jordánců. "Amerika je hlavou hada," volali někteří z demonstrantů, zatímco jiní drželi transparent s nápisem "Vyslanec (Pence) ze sionistické americké pravice zde není vítán".

Palestinci tvoří značnou část jordánské populace a dynastie Hášimovců, k níž král Abdalláh patří, funguje jako strážce jeruzalémských muslimských svatyň. Trumpovo rozhodnutí tak podle AP podkopává roli Jordánska v Jeruzalémě.

Jordánsko zároveň ale závisí na americké hospodářské a vojenské finanční pomoci, která předloni čítala 1,6 miliardy dolarů. Hospodářská situace v zemi navíc stále není ideální a nezaměstnanost roste.

Americký viceprezident jordánského krále dnes ujistil, že Spojené státy budou respektovat jordánskou roli strážce jeruzalémských svatyň a nemají žádnou pozici "ohledně hranic a konečného statusu" území po mírovém procesu. Pence zároveň dodal, že USA budou podporovat vytvoření dvou států, pokud se na tom Izraelci s Palestinci domluví.

V pondělí má viceprezident jednat s izraelským premiérem a později pronést řeč v parlamentu. V úterý pak navštíví Zeď nářků a památník holokaustu. Premiér Netanjahu viceprezidenta během dnešního zasedání vlády nazval "velkým přítelem izraelského státu". Jak dodal, tématem jejich jednání budou americké snahy "zastavit íránskou agresi, íránský jaderný program a způsoby, jak prosazovat mír a bezpečnost v regionu".

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť obě strany ho chtějí za své hlavní město. Palestinci chtějí jako své hlavní město převážně arabsky mluvící východní Jeruzalém, který Izrael anektoval v roce 1967 bez schválení mezinárodního společenství, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný. Trump své rozhodnutí uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přesunout do něj z Tel Avivu americkou ambasádu oznámil 6. prosince.