"Dohodu nebude možné plnit, pokud ji jednostranně vypoví některý z jejích účastníků. Rozpadne se, skončí," řekl Lavrov novinářům v sídle OSN. "Myslím, že si to uvědomují i naši evropští kolegové, které - jak jsem slyšel - Spojené státy budou přemlouvat, aby zaujali stejné stanovisko jako Washington," dodal.

Situaci okolo íránské dohody podle ruského ministra pečlivě sleduje KLDR, vyrábějící jaderné zbraně bez ohledu na sankce OSN. "Severní Korea samozřejmě sleduje, co se děje. Dohoda s Íránem spočívala v tom, že zastaví svůj vojenský jaderný program a za to se zruší (protiíránské) sankce. Totéž v současnosti nabízejí Severní Koreji. Ale jak lze přesvědčit Severní Koreu, aby s tím souhlasila, když taková dohoda může být kdykoli odvolána?"

Dohodu s Teheránem ostře kritizuje především Donald Trump. Americký prezident sice tento měsíc prodloužil režim mírnějších protiíránských sankcí, přeje si ale, aby Spojené státy a jejich evropští spojenci s Teheránem vyjednali "silnější" dohodu. Požaduje například dodatek, který by posílil režim inspekcí a umožnil Američanům, aby sankce v plné míře obnovili, pokud Teherán smlouvu poruší.

Podle Lavrova lze dohodu zachovat pouze v nezměněném stavu. "Budeme vyvíjet vážné úsilí, aby se na dohodu nesahalo. Nemůže přežít ve změněném stavu, zvláště pokud jde o americké požadavky, které budou pro Írán nepřijatelné," varoval.

Teherán hrozí, že by mohl přehodnotit svou současnou spolupráci s Mezinárodní organizací pro atomovou enenrgii (MAAE), pokud Spojené státy nebudou respektovat jadernou dohodu, kterou Írán v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi. Írán se v dohodě zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny.

MAAE propaguje používaní jaderné energie k mírovým účelům a zároveň dohlíží na to, zda Írán dohodu z roku 2015 dodržuje. Stoupenci dokumentu věří, že mezinárodní dohled zabrání Íránu ve vývoji jaderných bomb. Teherán odmítá, že by se takové zbraně pokoušel vyrobit.