"Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy," prohlásil Babiš při sněmovním projednávání opakované policejní žádosti o své vydání k stíhání, jež se týká také prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Zisk padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo neprovázela podle Babiše žádná korupce ani podvod. "Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení," řekl.

Babišovo tvrzení vyvolalo debatu. Bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek uvedl, že jeho projev vypadal, jako by byl Babiš v politice nový. Blažek připomněl, že ANO má vládní odpovědnost už čtyři roky. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek se Babiše tázal na to, co udělal, aby se nic takového, co říká, nedělo.

Policie vedle Babiše a Faltýnka obvinila v případu dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. Babiš uvedl, že si je jistý tím, že nikdo z obviněných trestný čin nespáchal. Policie si podle něho neopatřila důkazy ve prospěch obviněných a nemá žádné důkazy v jejich neprospěch. Stíhání své manželky Babiš označil za "absolutně absurdní sprosťárnu".

Babiš se také ohradil proti zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která je nově součástí vyšetřovacího spisu. Opřel se do svého bývalého náměstka z doby, kdy byl ministrem financí, Lukáše Wagenknechta a do lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

"Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Dobře vím, že budeme hlasovat politicky," řekl poslancům Babiš. Pokud by podle něho vzali v potaz všechny argumenty a využili zdravý rozum, určitě by pro vydání nehlasovali.

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý (ČSSD) upozornil na to, že pokud by Babiš nebyl vydán, byl by stále podezřelý. "Věřím, že je i vaším zájmem, aby vaše jméno bylo očištěno," podotkl.

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM) a zpravodajka Kateřina Valachová (ČSSD) v úvodu zrekapitulovali dosavadní sněmovní projednávání policejní žádosti. Valachová řekla, že vyšetřovatel i státní zástupce ve výboru uvedli, že na ně nikdo politický tlak nevytvářel.

Na základě dosavadních postojů poslaneckých klubů i výsledku hlasování ve výboru by se pro Babišovo a Faltýnkovo vydání k stíhání měl ve Sněmovně najít dostatečný počet hlasů. Hlasování proti avizovala pouze frakce hnutí ANO.