Energetici nejprve pracovali zejména na opravách stožárů vysokého napětí. Opravárenské čety jsou stále v terénu. "Může se stát, že ještě někde elektřina nejde, budeme se snažit vše zprovoznit ještě dnes," uvedla Holingerová. V celé České republice zatím není připojeno zhruba 700 odběrných míst.

Krajští hasiči od čtvrtečního odpoledne vyjížděli do dnešního rána ke 152 událostem. "Ve většině případů jsme vyjížděli odstraňovat popadané stromy a větve na komunikace, dráty vedení, železniční trať," řekl ČTK jejich mluvčí Lukáš Marvan. Hasiči zasahovali také u uvolněných střech, antén, střešních tašek, plachet či reklamních tabulí.

Ve Šluknovském výběžku se v některých místech energetici přes noc nedostali k opravám. "Hasiči z důvodu bezpečnosti nepustili do rizikových míst některé naše čety, aby poruchy opravily," řekla ČTK Holingerová.

Silný vítr zeslábl během noci na dnešek a podle předpovědi ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se už vítr očekává pouze slabý.

Nejvíce foukalo v noci na dnešek v Ústeckém kraji tradičně na Milešovce v Českém středohoří. Meteorologové hlásí vítr o rychlosti 155 km/h. "V nižších polohách byl největší vítr naměřen na stanici Ústí nad Labem - Kočkov, kde dosáhl rychlosti zhruba 108 kilometrů za hodinu," řekl ČTK Martin Novák z ústecké pobočky ČHMÚ. Na jiných místech kraje foukalo přibližně rychlostí od 80 do 95 kilometrů v hodině.